Horia Moculescu, un muzician de poveste

A compus peste 400 melodii, colaborând cu Mihaela Mihai, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Corina Dogaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Adrian Daminescu, Gabriel Cotabiţă şi alţii. Dintre melodiile cele mai cunoscute amintim: „Pentru tot ce-a fost îţi mulţumesc”, „Fir de busuioc”, „Inima ta”, „Păi de ce?”, „Primăverii n-ai ce-i face”, „Prima iubire şi ultima”, „Până ieri”, „La mulţi ani”, „Cere-mi”, „Azi nu voi putea dormi”, „Ce bine e să ştii să citeşti”, „Balanţa inimii”, „Anul 2000”, „Fântânile albastre”.

A compus şi muzică de film, pentru „Pistruiatul”, „Miss Litoral”, „Primăvara bobocilor”, „Mireasma ploilor târzii”, „Vară sentimentală”, „Maria şi marea”, „Secretul armei… secrete”.

La începutul anilor ’90 a fost implicat în organizarea festivalurilor „Bucureşti” şi „Mamaia”. A fost, între altele, realizatorul emisiunii de televiziune „Atenţie, se cântă!” (TVR 2, în perioada 2005-2013) alături de actriţa Alexandra Velniciuc.

A fost căsătorit de patru ori, având doi copii: Ion Horia (1977-2008) şi Nidia (n. 1990).

„Sunt vertical şi onest, cunoscut doar de mine şi de prietenii intimi. Da! Am avut patru neveste. A doua a ştiut de prima, a treia de primele două, iar a patra a ştiut de toate trei”, mărturisea într-un interviu muzicianul. Chiar dacă în viaţa personală nu a avut stabilitate, ca artist se poate considera împlinit. Este şi compozitor, şi pianist, şi interpret vocal, şi realizator de programe TV. Într-un cuvânt — un artist desăvârşit

Dintre cele 200 de primii primite de-a lungul timpului, cele mai recente sunt: Premiul Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru anul 2008, Premiul „Compozitorul anului 2012”, acordat de Revista „Actualitatea Muzicală” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi alături de actriţa Alexandra Velniciuc, Premiul APTR 2013 pentru susţinerea şi promovarea interpretărilor live la Televiziunea Română.

La 12 ianuarie 2014 compozitorul a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, în urma unor dureri abdominale puternice, medicii stabilind că este vorba despre colică biliară.

 

  • Gânduri ale compozitorului

 

„Când ascult o piesă, nu tind să critic, sunt ca orice ascultător. Acum, o parte a publicului selectează din zona cartierelor — Paraziţii, BUG Mafia”.

„La noi, talentul se manifestă ciclic. În anii ’33-’34 a fost o perioadă în care câţiva compozitori de marcă au beneficiat de un public bine crescut. Am fost pe locuri înalte. Era atât de nobilă poziţia. Anii ’50-’60 au venit cu ‘Lalele, lalele!’, ‘O chitară cânta’. Au urmat Florin Bogardo, Marius Țeicu… Iar Mamaia a fost o trambulină pentru solişti”.

‘Salcia’ nu este cea mai bună piesă a mea. Am piese pe care le consider mai elaborate, mai reuşite, mai întregi. La ‘Salcia’ a fost impactul foarte mare. Este foarte greu de cântat, dar asta nu înseamnă că este foarte elaborată. Cred că mai bună este melodia pe care o cântă Corina: ‘Inima ta’. Este mai elaborată, este de inspiraţie folclorică”.

„Toate melodiile pe care le-am scris sunt înregistrate la Radio şi asta e o performanţă destul de rară. Mai erau vreo doi, trei în situaţia mea, dar erau membri de partid. Eu îi tachinam, dar şi ei pe mine. Cel mai bun prieten al meu din lumea muzicală a fost Veselovski, care îmi spunea: ‘Băi, eu nu mor până nu te fac membru de partid!’. ‘Nicio şansă, nea Vasile!’, îi ziceam. Și n-am intrat în partid, n-am vrut să intru”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata