Hosasău – satul harghitean cu un singur locuitor

La câțiva kilometri de Miercurea Ciuc, într-o vale străjuită de brazi înalți, unde umblă mai des urșii decât oamenii, se află Hosasău, satul cu un singur locuitor, care pare desprins dintr-o carte de povești.

Așezarea face parte din comuna Leliceni și se află în partea nord-estică a acesteia, fiind situată pe valea pârâului cu același nume. La Hosasău se ajunge fie dinspre satul Misentea, fie dinspre Fitod, ambele localități aparținând comunei Leliceni, dar drumurile sunt de pământ și pot fi străbătute doar cu mașini puternice.

Pornesc către Hosasău împreună cu primarul comunei Leliceni, Pal Peter, cu o mașină de teren care-mi dă siguranța că nu vom rămâne blocați cine știe pe unde… Primarul oprește mașina în vârful unui deal și-mi arată în zare Hosasăul, pitit într-o vale înverzită, cu căsuțe care, din depărtare, par ca pentru pitici. Zona e incredibil de frumoasă, iar de acest lucru este conștient și primarul comunei, care-mi prezintă micul cătun ca pe un diamant neșlefuit.

Ne apropiem de sat și am sentimentul că acesta este extrem de viu, deoarece e vegheat de o biserică renovată, majoritatea celor 20 de case sunt îngrijite, grădinile sunt cosite și mai multe vaci pasc pe o pășune plină cu flori, aflată în apropiere. Mai mult, satul are electricitate și în zonă există chiar și acces la Internet. Aflu, însă, că în Hosasău, în fiecare primăvară, există doar trei familii, foști săteni sau urmașii lor, care își petrec aici vara și toamna. În plus, există mai multe persoane care și-au cumpărat case, în speranța că zona va deveni, cândva, un paradis turistic sau pentru a avea un loc de relaxare, departe de zgomotele orașului.

Pănă anul trecut, nu a existat niciun locuitor care să aibă trecut în buletin Hosasăul ca domiciliu și micul cătun harghitean era unul dintre cele câteva din județ aflate în această situație. Ultimul locuitor murise în 2007 și părea că satul era condamnat la uitare. În acest an, însă, un tănăr din Miercurea Ciuc, venit cu treburi prin zonă, a zărit o casă veche, frumoasă, cum vezi doar în muzeele etnografice, de care s-a îndrăgostit, a cumpărat-o și a decis să se mute în sat.

‘Am venit cu domnul primar în zonă cu alte treburi, să ne uităm la niște terenuri. Și am văzut casa asta și m-am îndrăgostit. M-am îndrăgostit și de loc și de casă și așa a început totul. (…) A fost dragoste la prima vedere pentru că știam că eu nu mai pot face o astfel de casă și nimeni nu mai poate. Cei care au făcut cândva au murit și de aceea noi trebuie să avem grijă de ele’, a spus Kanya Florian, care ne-a așteptat zâmbind, în poarta gospodăriei.

Este mândru de realizarea sa și are pe chip liniștea pe care ți-o dă sentimentul că urmează să trăiești tihnit, în mijlocul naturii, departe de agitația permanentă a orașelor. Florian ne prezintă casa veche de aproape o sută de ani, cu cerdac, văruită în alb și aflată nu departe de biserică. Spune că nu vrea să modifice nimic la ea, ci să amenajeze o baie, pentru a oferi familiei confortul de care are nevoie.

‘Voi păstra totul dar fac o baie în spate și zic că în trei-patru ani ne mutăm aici cu toată familia. Aici e bine pentru toți’, spune Florian.

Bărbatul din Miercurea Ciuc are o fetiță de câteva luni care apreciază deja liniștea Hosasăului: ‘în oraș, când o scot la plimbare e agitată, sunt atâtea zgomote care îi atrag atenția. Aici, e liniștită, zâmbește, e veselă’.

Kanya Florian crede că e mai bine să trăiești în liniște și la aer curat, mai ales că din fața porții sale până în centrul municipiului Miercurea Ciuc sunt doar 11 kilometri.

‘E foarte multă liniște aici și puțini oameni, e locul perfect să te odihnești’, încearcă să mă convingă singurul locuitor cu acte în regulă al cătunului Hosasău.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata