Hrebenciuc: Deputat o să fiu cât o să vreau, până mor (stenograme)

1

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc declara, în cadrul unei întâlniri din aprilie 2013 cu Gheorghe Paltin Sturdza și fostul deputat Ioan Adam, că a numit un secretar de stat, l-a pus pe Dragoș Benea în fruntea Consiliului Județean Bacău și era convins că va fi deputat toată viața.

Detalii apar în stenogramele aflate la dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, trimis joi în instanță.

În referatul DNA se arată că Paltin Sturdza, Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam s-au întâlnit pe 19 aprilie 2013 la Hotelul Hilton din București.

Paltin Sturdza obișnuia să-și înregistreze majoritatea convorbirilor purtate cu terțe persoane la telefon sau în mediul ambiental, iar aceste înregistrări au fost găsite de procurori la domiciliul lui Sturdza, cu ocazia unei percheziției efectuate din 15 octombrie 2014.

În dosar sunt redate dialogurile purtate de cei trei în cadrul întâlnirii de la Hotelul Hilton:

„Hrebenciuc: Așa. Ăăă… deci  23 de mii de hectare în cel mai rapid… ăăă… timp, niciun fel de problemă. Diferența de la 23 la 40 de mii, cum erau discuțiile alea că-s puse nu știu cum și nu știu ce, legea actuală ne ajută, cea care a apărut.
Adam: Clar.

Hrebenciuc: Așa. Nu pot să-mi dau seama în cât timp, dar cred că pân’ la sfârșitul anului. Nu-mi dau seama, aicia nu…
Adam: Este loc… are…

Hrebenciuc: Unde am bătut eu palma cu Ghelase… că… și totul eu am sub control acolo, 23 de mii de hectare ne pune toate hârtiile începând de luni la dispoziție fără nici un fel de…
Sturdza: Ghelase?

Hrebenciuc: Păi, da, Ghelase, eu nu vorbesc de…
Adam: Păi da’ discutați cu ăsta mă, nu discutăm…

Hrebenciuc: Ce vorbesc aicia.
Sturdza: Pentru că… nu știți experiența care am avut-o cu domnul Ghela…

Hrebenciuc: El se bătea… e… ăăă… spaima lui este că rămâne el fără pădure în Romsilva. De ani de zile. Și când l-am pus secretar de stat în 2000, că eu l-am pus secretar de stat, trebuia să rezolv pe Valea Muntelui niște păduri din alea de un hectar, care le-au primit oamenii după război. Numai că n-au mai apucat să aibă acte de proprietate, erau doar niște tabele.

Hrebenciuc: Toată Valea Muntelui, 6 comune, îmi cereau pământul, și pentru mine era și electoral important, dar îmi era și milă de oamenii ăia care fuseseră în război, aveau hectarul în spatele casei și nu puteam să-l dau. Și l-am luat, l-am pus secretar de stat și m-am suit cu picioarele pe el să le facă. Și până la urmă norocul meu a fost că eu am ținut cont de părerea lui, că el tot așa, era foarte îndărătnic, că nu poate, că nu… așa, am dat legea, Legea 400 din 2002…
Sturdza: Da, știu.

Hrebenciuc: Este dată de mine, ca să știți. Așa. La iniția… la inițiativa lui. C-a zis: „Domn’le hai să scoatem o lege…”
Adam: Ca să legalizeze situațiile astea.

Hrebenciuc: …ca să legalizăm chestia asta. Cum spune, zice vedeți că Chiuariu a băgat un amendament că să se dea din pădurile statului înapoi așa…
Adam: Da, este, este.

Hrebenciuc: Nu știu ce a făcut, că avea până la 31 martie, că eu am pățit următoarea chestiune, venea Chiuariu la mine acasă la Slănic-Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Hă, hă… Păi da e, era cu primarul, n-aveam nicio problemă cu el. Ca acuma eu să-mi dau seama că ei de fapt umblau pentru… Varga avea de dvs. … ăăă… hârtie, și eu nu mai înțelegeam nimica.
Sturdza: Dar au încheiat raporturile.

Hrebenciuc: Adam îmi spunea că e o chestie, Va… îl văd de Chiuariu în partea aialaltă. Bă, ce-i aicia? Că i-am și spus, vezi că e Chiuariu.
Adam: Nu. S-a încheiat.

Hrebenciuc: N-am știut. Pe urmă am văzut că s-a încheiat la 31 martie și…… l-am dat pe mâna avocaților din București pe Varga și ai mei mi-au spus ‘Șefu’, lăsați-l pe om, că nu e…’ nu-l cunosc pe om, dar eu spun ce mi-au spus avocații mei’.

***
„Adam: Noi am vorbit ieri cu Bengescu, că ne-am văzut.
Hrebenciuc: Așa, da. Nu știu asta.  Hai.

Adam: Vezi că ne-am văzut.
Hrebenciuc: Da.
Adam: Și am vrea să începem cu pădurea Dofteana, 10 mii sau 11 mii…

Hrebenciuc: Cu care vreți, eu n-am nici o problemă. Nu.
Adam: El, Bengescu, spune că într-o lună de zile are un proces-verbal de punere în posesie…

Hrebenciuc: Dofteana, e primarul meu acolo. Va fi și finul meu de la 25 de ani de căsătorie, acuma după Paști (Bujor Ioan).

***

Hrebenciuc: Nu contează asta. Câștigăm alegerile, ne-am pregătit din 98 în 2000 perfect, niciodată nu s-a pregătit o guvernare, cum am pregătit-o noi atuncea, doi ani de zile.
Adam: Aia din 90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adică noi în prima zi, atuncea, am dat 22 de hotărâri de guvern de reorganizare a ministerelor.
Adam: Da, da. Era totul pe masă, era în sertar.

Hrebenciuc: Aveam și anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le făceam, când eram în Opoziție, și aveam o singură pretenție, când vin la Putere, deal-ul care-l duc din Opoziție să continue, în rest nu mă interesează nimic și nimeni, la Bacău la partid, acuma eu am condus acu vreo 20 de ani și l-am lăsat, am lăsat un puști în locul meu. Toată lumea era uimită, cum dracu…
Adam: Ăsta de la județ ?

Hrebenciuc: Da, da, pe Dragoș l-am lăsat.
Adam: Vezi, că ăla cică vorbește prostii, a aflat și Paltin…

Hrebenciuc: În ce sens ?
Adam: Că ați fost dat la o parte. Nu-i adevărat, mă, îs niște prostii, mă.

Hrebenciuc: E greu să mă dea la o parte.
Adam: Este imposibil, nu greu.

Hrebenciuc: L-am pus când avea 28 de ani, așa. A, că ei vorbesc tot felul de chestii, e treaba lor, da ei încă sunt la mediu de provincie, ei până o să-nțeleagă lumea, mai e foarte mult timp.
Adam: Sigur că da.

Hrebenciuc: Și l-am pus chiar pe el, cel care spuneți că vorbește prostii, că el e președintele Consiliului Județean, dacă l-am pus la 28 de ani președinte de Consiliu Județean, ce vorbim aicea! Adică am avut încredere în el și am în continuare, chiar dacă mai are rateuri…
Adam: Da. Sau se dă șmecher.

Hrebenciuc: Nu, nu sunt chestiuni de substanță, n-am o problemă. Mie dacă-mi era prea, cum să vă spun, câtă treabă am acuma aicea, Chișinău, Bruxelles, și alte capitale, nu mai timp să mă duc în fiecare săptămână la Bacău, nu mai am timpu fizic, așa. Și normal că a trebuit să-mi fac ordine de priorități în… și atuncea am renunțat la o chestiune, care mă obseda, că dacă nu mă duceam o săptămână, aveam impresia că s-a dărâmat lumea acolo, știi, și eu mă ocupam de Brusturoasa (?), că primaru ăla are nu știu ce, adică până la urmă trebe să… am încheiat un capitol cu alegerile din 2012 din decembrie. Eu am adus partidul la nivelul la care l-am adus, l-am lăsat în bune condiții cu totu și acuma urmează altă perioadă, nu mai stau să mai fac un ciclu de patru ani la Bacău. Pentru ce? Deputat o să fiu… cât o să vreau, până mor, nu asta-i problema mea, deci asta mi-o obțin, eu n-aveam alte mize acolo. Și le-am și spus, urmează patru ani în care ne ocupăm de afaceri, curate, nu de furat, curate„. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: cdep.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata