„Hubert”, proiect franco-român pentru a-i ajuta pe vârstnici să se conecteze şi să scape de izolare

Stephane Lucon, un francez instalat în România, le datorează celor două bunici ale sale ideea inovatoare a afacerii sale nou începute (start-up), ‘Hubert’, care le propune vârstnicilor un ‘ecran’ de tabletă simplificat și un serviciu de asistență pentru a-i ajuta să nu mai fie izolați de lumea digitală, relatează AFP.

„Una dintre bunicile mele a murit într-un centru pentru persoane în vârstă dependente din Franța. Locuiam la 2.000 de km distanță. O vizitam, însă aș fi vrut ca ea să-și poată vedea strănepoții cât mai des posibil prin videoconferință”, declară el pentru AFP.

Însă era imposibil. La fel ca multe persoane de peste 75 de ani, bunica sa nu știa să folosească o tabletă.

În timp ce o treime dintre americani foloseau o tabletă în 2013, numai 18% dintre cei de peste 65 de ani dețineau una, potrivit unui studiu al Institutului Pew.

Însă, odată cu îmbătrânirea populației la nivel mondial, accesul la noile tehnologii pentru vârstnici este crucial.

Până în 2050, numărul persoanelor de peste 80 de ani în întreaga lume ar urma să crească de patru ori față de 2000 și să ajungă la 400 de milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Numărul vârstnicilor ‘conectați’ crește — 17,35 milioane de persoane de peste 65 de ani ar urma să dețină o tabletă în Europa în 2014, conform cabinetului Forrester Research—, însă folosirea dispozitivelor rămâne complicată pentru aceste generații care au crescut fără calculator.

Unul dintre obstacole este complexitatea derutantă a aplicațiilor și funcțiilor.

Instalat în mediul rural din România, Stephane Lucon încearcă, împreună cu un designer român, Petre Nicolescu, să-și ajute bunica încă în viață să se conecteze, cerându-i opinia.

„Un buton de care ea nu are nevoie este un buton în plus care o enervează”, spune Stephane Lucon.

Rezultatul: o aplicație ‘de lansare’ care înlocuiește ecranul de primire al tabletei. Nu apar decât aplicațiile folosite, pe butoane mari: Skype, jocuri de societate. Celelalte nu se văd.

În prezent, start-up-ul Hubert a inițiat o campanie de finanțare participativă pe site-ul Indiegogo în Europa și SUA pentru a aduna cel puțin 20.000 de euro și a finaliza cea de-a doua parte a proiectului: un serviciu de asistență personalizată, accesibil 24 de ore din 24.

„Vânzătorii de tablete care țintesc piața vârstnicilor consideră că familia administrează dispozitivul, însă aceasta nu are întotdeauna cunoștințe și timp”, subliniază Stephane Lucon.

Cu Hubert, utilizatorul poate apăsa pe un buton pentru a intra în contact cu un tele-asistent care va prelua controlul asupra tabletei și va instala direct update-urile și aplicațiile, respectând reguli stricte privind securitatea și confidențialitatea.

Persoanele în vârstă se pot astfel orienta spre servicii sociale în caz de nevoie.

Amazon a lansat anul trecut un serviciu de asistență, Mayday, care nu îi vizează însă decât pe clienții tabletelor sale.

„La noi, utilizatorul oricărei tablete Android va avea acces la serviciul nostru, pe bază de abonament. Nu supunem utilizarea niciunei presiuni comerciale”, afirmă Stephane Lucon.

Serviciile de asistență dezvoltate de Amazon sau de acest start-up „sunt utile deoarece oferă o față mai umană tehnicii. Este important pentru generațiile mai în vârstă, care sunt mai puțin obișnuite decât cele tinere să caute pe Google răspunsul la întrebările lor”, a declarat pentru AFP Carolina Milanesi, director de cercetare al companiei Kantar WorldPanel, unul din giganții mondiali de studii privind consumul.

Hubert își are sediul în Franța pentru partea de cercetare și dezvoltare, însă va instala o parte din centrul său de asistență în România, țară avansată în ceea ce privește asistența informatică.

Start-up-ul vrea să profite de dezvoltarea ‘economiei de argint’, într-o Franță care se ambiționează să devine unul din liderii mondiali ai acestui sector dedicat vârstnicilor.

„Noile tehnologii le permit persoanelor în vârstă să restabilească legături. Conectarea vârstnicilor nu este numai o miză economică, ci în primul rând o miză socială”, afirmă Thomas Husson, analist al Forrester Research. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata