Hunedoara: Cele mai importante descoperiri de pe cetatea Devei, reunite într-o expoziţie unicat

25

Cele mai importante obiecte descoperite în ultimii 20 de ani în zona cetăţii Deva, în urma unor săpături sistematice, sunt prezentate de vineri într-o expoziţie deschisă la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, una dintre săli fiind rezervată pentru prezentarea mai multor panouri cu fotografii realizate cu tehnologie 3D.

Cele mai multe piese din expoziţia ‘Cetatea Devei, redată oraşului’ provin din campaniile de cercetare arheologică din anii 2008 şi 2013, operaţiuni integrate în cadrul proiectului de reabilitare a monumentului istoric şi introducere a acestuia într-un circuit turistic mai amplu.

‘Este o expoziţie de mare anvergură, în care vizitatorii pot vedea cele mai valoroase obiecte ce au fost găsite în campaniile de cercetare arheologică din 2008 şi 2013. Aceste piese au fost restaurate şi aduc informaţii extrem de interesante despre felul în care s-a trăit în cetatea Devei, ce obiecte se foloseau, ce activităţi se desfăşurau acolo de către soldaţii care au locuit acolo’, a declarat directorul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.

În vitrinele pregătite de organizatori pot fi văzute piese unicat şi obiecte de uz personal, între care se numără o colecţie de pipe din lut ce erau folosite de soldaţii care locuiau în cetate. De asemenea, pot fi văzute mai multe piese de tezaur, două pistoale cu mânerele sculptate în montură de argint, dar şi o matriţă unicat ce era utilizată la producţia unor elemente de teracotă.

‘Suntem al treilea muzeu din România care poate pune la dispoziţia publicului şi o expoziţie de fotografie realizată în tehnologia 3D. Vizitatorii au la dispoziţie ochelari speciali pentru a vedea cetatea în sistem tridimensional, în cadrul muzeului’, a adăugat directorul MCDR Deva.

Expoziţia este deschisă până în luna mai.

Cetatea Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea şi a fost una dintre cele mai importante din Transilvania. Numită şi „cheia Mureşului”, fortificaţia a păzit, secole de-a rândul, intrarea şi ieşirea din Transilvania pe Valea Mureşului, pe una dintre cele mai importante artere de circulaţie spre vestul Europei. Cetatea a fost distrusă în anul 1849, după ce un depozit de muniţie din interior a explodat, dintr-o neglijenţă, şi a dărâmat toată partea de est a monumentului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata