Hunedoara: O matriţă folosită de daci pentu confecţionarea de bijuterii din aur şi argint, în colecţia MCDR

O matriță din bronz, folosită acum 2.000 de ani de un bijutier care lucra în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, se regăsește, de vineri, 18 iulie, în colecția de tezaur a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, după ce a fost studiată de specialiștii Universității Babeș-Bolyai și de cei ai muzeului din Cluj-Napoca, timp de un an de zile.

Matrița a fost descoperită în anul 2013, la rădăcina unui fag uriaș care s-a rupt după o furtună puternică ce a avut loc în zona cetății Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. Piesa, extrem de valoroasă, a fost ridicată de administratorul sitului arheologic și a fost predată istoricilor, care au început să o cerceteze din punct de vedere științific.

‘Este o piesă foarte frumoasă și importantă din punct de vedere istoric, demnă să facă parte din colecțiile celor mai importante muzee din lume. Matrița este realizată din bronz, are o formă hexagonală, cu ornamente pe toate fețele, decorate în negativ. Peste aceste fețe erau așezate foițe din metal prețios, pe care se transfera apoi modelul din negativ’, a explicat profesorul universitar Gelu Florea, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Matrița prezintă modele diverse, între care un cap de leu și o reprezentare a unui tigru. Unele animale sunt în legătură cu altele, inclusiv în scene de luptă.

‘Apariția piesei la Sarmizegetusa Regia arată că acolo era un mediu cosmopolit, care își permitea ceea ce este mai bun’, a apreciat profesorul Gelu Florea. În opinia sa, matrița a fost adusă în cetatea dacică de un meșter bijutier care ar fi putut proveni din extremitatea estică a Mediteranei sau din orașele situate la nordul Mării Negre.

Matrița din bronz descoperită la Sarmizegetusa Regia va fi restaurată în următoarele luni în laboratoarele muzeului din Deva, de această procedură urmând să se ocupe un specialist renumit din Ungaria. Acesta va sosi la Deva cel mai târziu la începutul lunii septembrie și va decide procedurile de restaurare și conservare.

‘Piesa va intra în tezaur și va fi expusă într-o cameră specială a muzeului, cu ocazia lansării unui volum dedicat acestei matrițe, în care vor fi prezentate rezultatele cercetărilor de la Cluj-Napoca’, a menționat directorul MCDR Deva, Liliana Țolaș.

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, se află în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, care a impus mai multe reguli de vizitare, dar și o pază permanentă a sitului istori (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. alex spune

    Pe ce se bazeaza Gelu Florea cand spune ca piesa este adusa din nordul Marii Negre sau din extremitatea estica a Mediteranei??
    Oare mesterii bijutieri din cetatile dacice erau incapabili sa creeze o astfel de matrita?? Ni se inoculeaza ideea subtila ca intotdeuna stramosii nostri au fost incapabili sa creeze ceva,au trebuit sa imprumute de la altii….ne-am saturat de aceste opinii lamentabile ale profesorilor romani,sa le studieze acest artefact si altii specialisti din afara nu doar „romanii” de la Babes Bolyai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata