Hunedoara: Primul român care şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii

Un bibliotecar de 38 de ani, din Petroşani, şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii, antrenamentele pentru acest moment, ce va avea loc în prima parte a lunii august, fiind extrem de dure, deoarece distanţa dintre cele două maluri trebuie parcursă de sportivi doar echipaţi în slip, la o temperatură a apei ce nu depăşeşte 15 grade Celsius.

‘În cei aproape 200 de ani de la prima traversare a Canalului Mânecii, doar 900 de oameni au reuşit această performanţă, dar printre ei nu se află niciun român. Doresc să fiu primul român care va reuşi să înoate, cu succes, între cele două maluri ale Canalului Mânecii’, a declarat luni, bibliotecarul Avram Iancu, menţionând că a început pregătirile pentru acest moment încă din luna ianuarie.

Până acum, el a alergat peste 2.000 de kilometri pe trasee de munte din Masivul Parâng, iar în urmă cu câteva zile a efectuat primul antrenament în apa rece a Lacului Știurţ, de lângă Petroşani, la o temperatură de circa 3 grade Celsius.

‘Am reuşit să înot doar cinci-şase minute, pentru că apa este foarte rece, dar trebuie să mă aclimatizez cu condiţiile pe care le voi întâlni pe Canalul Mânecii. Voi face mai multe asemenea sesiuni de pregătire, iar peste o lună voi încerca să înot în toate lacurile mari de acumulare din zonă. Cel mai greu va fi în lacul Vidra, pe care va trebui să-l pot trece de cel puţin cinci ori, fără oprire, pentru a totaliza astfel 40 de kilometri, cât estimez că voi înota în Canalul Mânecii’, a arătat Avram Iancu.

Până atunci, el va continua să înoate în apă foarte rece de cel puţin trei ori pe săptămână, iar zilnic va alerga câte cinci-şase kilometri în Parâng. La tot acest efort se vor adăuga câteva zeci de kilometri pe care-i va parcurge cu bicicleta, în fiecare zi, pe drumurile din vecinătatea Petroşaniului.

Avram Iancu s-a arătat extrem de determinat să reuşească în această încercare sportivă extremă. ‘Am două motivaţii pentru acest demers. Primul ţine de sentimentul de patriotism, pentru că niciun român n-a mai traversat înot Canalul Mânecii. Al doilea motiv este strâns legat de dragostea mea pentru copii. Vreau să dedic acest efort uriaş tuturor copiilor din lume, în special celor părăsiţi de părinţi’, spune bărbatul din Petroşani, până acum tatăl a două fetiţe.

‘Peste două săptămâni voi mai avea o fetiţă. Sunt extrem de fericit’, s-a destănuit Iancu.

Traversarea Canalului Mânecii va avea loc în prima săptămână din luna august, atunci când petroşeneanul a fost programat de către Channel Swimming Asociation, singura organizaţie abilită să organizeze, să aprobe şi să ateste aceste încercări ale înotătorilor. El a arătat că persoanele care doresc să străbată înot Canalul Mânecii trebuie să aibă şi posibilităţi financiare pentru a reuşi acest lucru, deoarece sportivii sunt monitorizaţi de o navă ce trebuie plătită cu 2.700 de lire sterline.

‘Toate cheltuielile se ridică la circa 7.000-8.000 de lire sterline. Nu am acum toţi aceşti bani, dar până în august vor încerca să-i strâng de la autorităţi, companii şi diverşi sponsori privaţi. Sunt sigur că voi reuşi’, a mai spus Avram Iancu.

Bărbatul din Petroşani este cunoscut în rândurile amatorilor de sporturi extreme. De curând a organizat o întrecere a schiorilor pe timp de noapte în Masivul Parâng, este practicant de arte marţiale şi de triatlon, fiind declarat campion la unul dintre stilurile de karate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata