Hunedoara: Românul care şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii pleacă spre Anglia

Primul român care și-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii va pleca joi spre Marea Britanie cu un autocar de linie ce îl va prelua din Cluj-Napoca, bărbatul de 38 de ani, din Petroșani, propunându-și ca în următoarele 20 de zile să continue antrenamentele la fața locului, în zona Folkestone, pentru a se adapta condițiilor de mediu de acolo.

Avram Iancu va pleca spre Anglia doar cu antrenorul său, profesorul Ioan Cordea, cei doi urmând să locuiască cu chirie într-un apartament din zona de plecare. El și-a drămuit foarte bine banii necesari pentru această traversare, deoarece dispune, cel puțin pentru moment, de numai 1.500 de lire sterline, sumă care-i ajunge doar pentru acoperirea costurilor de chirie și masă.

Înotătorul speră că în următoarea perioadă va reuși să strângă și banii necesari pentru plata integrală a bărcii care trebuie să-l însoțească obligatoriu în parcursul său dintre cele două maluri ale Canalului Mânecii.

”Am trecut toate testele posibile, iar starea mea de sănătate este una foarte bună. Sunt cu moralul ridicat, însă sunt măcinat de problema financiară. Din păcate, am pierdut foarte mult timp și energie, preocupat fiind de alergătura după banii de care am nevoie pentru a putea pune în practică acest proiect, de a traversa înot Canalul Mânecii. Sper să dispun de toți banii până la momentul planificat al traversării”, a declarat Avram Iancu.

De profesie bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroșani, Avram Iancu își dorește să fie primul român care străbate, cu succes, Canalul Mânecii. Sportivul a luat legătura cu Channel Swimming Asociation, singura organizație abilitată să organizeze, să aprobe și să ateste aceste încercări ale înotătorilor. Organizația l-a programat să traverseze Canalul Mânecii în una din primele opt zile ale lunii august. Traversarea se va face doar în slip și cu o cască pe cap, nefiind permisă folosirea costumului de neopren.

Avram Iancu a început să se antreneze pentru acest proiect încă din primele luni ale anului. A alergat mii de kilometri pe drumurile de munte din Parâng și a înotat în apa mai multor lacuri din România, între care Cinciș și Snagov. În iunie și iulie a înotat în Marea Neagră, pentru a se obișnui cu apa sărată și valurile.

”Ultima oară am înotat 22 kilometri între stațiunile Olimp și Saturn și retur, în 7 ore și 37 de minute. Este un timp bun, deoarece viteza de deplasare depinde de salinitatea apei. În condițiile în care salinitatea din Canalul Mânecii este dublă față de cea din Marea Neagră, rezultatul este mulțumitor pentru că viteza de înot crește cu cât apa este mai sărată’, a spus Iancu.

El a explicat că traversarea Canalului Mânecii, între Folkestone (sudul Marii Britanii) și zona Capului Gris-Nez, de pe coasta franceză, ar putea dura între 12 și 18 ore, parcursul fiind în lungime de aproximativ 42 kilometri, în funcție de curenții marini și de mărimea valurilor.

Avram Iancu și-a manifestat disponibilitatea de a acorda drepturi de televizare posturilor TV din România, inclusiv cu drept de acces pe ambarcațiunea ce îl va însoți în temerara sa aventură.

În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile mai arată că din șase înotători, pregătiți după toate regulile vieții sportive, doar unul reușește să câștige această confruntare cu natura. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata