Hunedoara: Românul care şi-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii se antrenează în Anglia

Avram Iancu, românul de 38 de ani, din Petroșani, care și-a propus să traverseze înot Canalul Mânecii, se antrenează acum în apele reci din zona portului Dover, din Anglia, în perspectiva evenimentului care este programat să aibă loc în prima parte a lunii august.

Împreună cu antrenorul său, Ioan Cordea, sportivul se antrenează patru ore pe zi, într-o zonă în care s-a întâlnit și cu alți înotători dornici să se înscrie între cei care au reușit performanța de a ajunge de pe malul englezesc pe cel francez al canalului. De altfel, portul Dover, situat în partea de sud-est a Regatului Unit, este cel mai apropiat de coasta franceză a Canalului Mânecii.

Cei doi locuiesc într-o casă cu camere de închiriat, situată la 45 de minute de plaja Dover Harbour, acolo unde au loc antrenamentele. „Zeci de înotători, din întreaga lume, se antrenează acolo, în acel loc al durerii liber consimțite. Acest lucru mă animă, văzându-i și pe alții. De data asta este și un român printre ei și mă bucur că, din întâmplare, acel român sunt eu. Este o mare responsabilitate”, a declarat vineri, Avram Iancu.

Potrivit acestuia, temperatura apei mării este în medie de 15 grade Celsius, ceea ce, în opinia sportivului, reprezintă o variantă acceptabilă pentru înot, în condițiile în care Iancu s-a antrenat în țară în lacuri de munte, mult mai reci.

Aflat în Anglia de mai bine de două săptămâni, Avram Iancu a avut prilejul să se întâlnească deja cu pilotul Andy King, cel care îl va însoți cu barca în traversarea Canalului Mânecii. „Am aflat multe taine, într-o jumătate de oră de discuții, iar concluzia a fost că suntem în grafic. Pilotul este autoritatea supremă în ceea ce privește siguranța traversării și m-a asigurat de faptul că doar în cazul în care el observă anumite lucruri, numai de ei știute, care să-mi pericliteze viața, va întrerupe tentativa fără ca cineva de pe vas să aibă vreun drept de apel”, a adăugat Avram Iancu, într-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

În timpul petrecut la Dover, Avram Iancu a mai fost vizitat de o echipă formată din șapte români, de la Ziarul „Anunțul de UK”, din Londra, care l-au încurajat în demersul său, promițându-i totodată că vor organiza o acțiune de susținere a sa, în ziua în care va pleca să traverseze înot Canalul Mânecii.

De profesie bibliotecar la Biblioteca Municipală din Petroșani, Avram Iancu își dorește să fie primul român care străbate, cu succes, Canalul Mânecii. Sportivul a luat legătura cu Channel Swimming Association, singura organizație abilitată să organizeze, să aprobe și să ateste aceste încercări ale înotătorilor. Organizația l-a programat să traverseze Canalul Mânecii în una din primele opt zile ale lunii august. Traversarea se va face doar în slip și cu o cască pe cap, nefiind permisă folosirea costumului de neopren.

Avram Iancu a început să se antreneze pentru acest proiect încă din primele luni ale anului. A alergat mii de kilometri pe drumurile de munte din Parâng și a înotat în apa mai multor lacuri din România, între care Cinciș și Snagov. În iunie și iulie el a înotat în Marea Neagră, pentru a se obișnui cu apa sărată și valurile.

El a explicat că traversarea Canalului Mânecii, între Folkestone (sudul Marii Britanii) și zona Capului Gris-Nez, de pe coasta franceză, ar putea dura între 12 și 18 ore, parcursul fiind în lungime de aproximativ 42 kilometri, în funcție de curenții marini și de mărimea valurilor.

Avram Iancu și-a manifestat disponibilitatea de a acorda drepturi de televizare posturilor TV din România, inclusiv cu drept de acces pe ambarcațiunea ce îl va însoți în temerara sa aventură.

În ultimii 200 de ani, Canalul Mânecii a fost traversat înot de 900 de oameni, dar printre ei nu se află niciun român. Statisticile mai arată că din șase înotători, pregătiți după toate regulile vieții sportive, doar unul reușește să câștige această confruntare cu natura. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata