Iaşi: Conducerea Maternităţii „Elena Doamna”, demisă doar după recomandarea Ministerului Sănătăţii

Conducerea Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași a fost demisă în timpul ședinței de miercuri a Consiliului de Administrație al instituției spitalicești, ca urmare a acuzațiilor de malpraxis aduse, în luna septembrie, de o gravidă care a născut un făt ce era mort de mai bine de 24 de ore.

Decizia demiterii managerului, dr. Emil Anton, și a directorului medical, dr. Răzvan Socolov, a fost adoptată de membrii Consiliului de Administrație din care fac parte câte un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Universității de Medicină și Farmacie (UMF), Colegiului Medicilor (CM) din Iași și doi reprezentanți ai Consiliului Județean (CJ). Toți aceștia au votat în urmă cu o săptămână pentru menținerea celor doi pe funcții.

Schimbarea de opinie a survenit după ce, la începutul acestei săptămâni, raportul comisiei de control a Ministerului Sănătății a ajuns la Direcția de Sănătate Publică Iași. Comisia de control a recomandat eliberarea din funcție a managerului și a directorului medical al Maternității „Elena Doamna” și numirea unei echipe manageriale, care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienților, cu respectarea legislației în vigoare.

O altă recomandare a fost cea a sancționării persoanelor care aveau obligația asistării pacientei în timpul sarcinii și în timpul spitalizării de către forurile responsabile. Ca urmare a acestei recomandări, medicul rezident, medicul curant și specialistul de gardă au fost sancționați de către Comisia de disciplină. Timp de trei luni cei trei medici nu vor mai face gărzi și vor avea salariul diminuat cu 10%.

Alte recomandări vizează realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru și protocoalele terapeutice cu dovada obiectivă a cunoașterii ghidurilor naționale din specialitatea de obstetrică ginecologie și protocoalelor locale prin semnare de luare la cunoștință, precum și organizarea unor workshopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru îmbunătățirea relației de comunicare medic-pacient. Îmbunătățirea managementului spitalului clinic în mai multe direcții, printre care identificarea nevoii de protocoale locale și a aplicării lor în scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activității din timpul gărzii și crearea unui climat de responsabilizare și implicare a echipei medicale față de toate cazurile internate în spital.

Toate măsurile au fost luate după ce o femeie în vârstă de 28 de ani și soțul acesteia au acuzat de malpraxis personalul medical de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” pentru că li s-a spus că nou născutul lor a murit la naștere, iar necropsia a arătat că era mort în uterul mamei de mai bine de 24 de ore înainte de naștere, conducerea maternității a negat acuzațiile aduse de părinți. Directorul medical, dr. Răzvan Socolov, susținea că gravida, o femeie cu obezitate, ar fi fost consultată de mai multe ori de medici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata