Ibrahima Keita (Guineea): Destinul meu a fost România

A fost un destin să vin în România – spune Ibrahima Keita, originar din Guineea, care a ajuns în țara noastră cu o bursă de studii și a rămas aici, fascinat de frumusețea locurilor. Timp de 30 de ani a lucrat ca muzeograf la Muzeul de Artă din municipiul Tulcea, cea mai mare parte din viața sa fiind dedicată culturii.

Născut pe data de 31 mai 1949, la Conakry, Guineea, Ibrahima Keita a învățat să deseneze la vârsta de 10 ani, când și-a descoperit talentul artistic. A învățat limba franceză într-un an. A fost unul dintre cei trei artiști din Guineea care au fost trimiși de Guvern cu burse în străinătate.

A studiat limba română timp de un an la Cluj, apoi a absolvit Universitatea de Arte Plastice ”Nicole Grigorescu” din București.

”Am ajuns în România pe data de 29 septembrie 1974, iar primul lucru care m-a surprins a fost deschiderea românilor. Intrau în vorbă cu tine fără să știe cine ești. Era ca în sat, la noi. Erau direcți, dar nu într-un mod deranjant. Eu eram la fel de deschis și m-am simțit foarte bine”, spune Ibrahima Keita.

În timpul facultății, și-a făcut mulți prieteni români, alături de care a descoperit frumusețile României, care l-au cucerit și i-au rămas la suflet.

”În satul natal al lui Marin Preda, la Siliștea-Gumești, am dansat prima dată hore. Acolo, m-am simțit din nou ca acasă. Îmi plac jocurile românești și am învățat repede pașii. Nu seamănă cu dansurile noastre, dar, pentru că, la noi, atunci când copilul învață să meargă, părinții bat ritmat din palme, am prins repede”, povestește Ibrahima Keita.

Tot la Siliștea-Gumești, în județul Teleorman, acesta a mâncat preparate tradiționale românești, care l-au fermecat. Mămăliga cu brânză și smântână a devenit felul său de mâncare preferat. Însă pentru el prima vizită în Delta Dunării a fost o experiență de neuitat.

”În timpul facultății, l-am cunoscut pe Grigore Baboianu care, în vara anului 1977, m-a invitat la Tulcea. Am fost cazat la hotelul Delta, am vizitat Muzeul de Artă, care era într-un alt sediu, și m-a trimis în excursie în Deltă. A fost excepțional. Atunci, erau foarte mulți străini în Deltă și ne-au dat tot felul de pește. Provin dintr-o zonă în care se mănâncă foarte mult pește și am fost hrănit cu pește mai mult decât cu orice altfel de carne. Dar este drept că felul meu de mâncare preferat este mămăliga cu brânză și smântână, pentru că și în Guineea se prepară o mâncare similară”, recunoaște Ibrahima Keita.

După ce a absolvit facultatea, soția sa a fost repartizată la Centrala Delta Dunării, așa că vorba localnicilor de la Dunăre că cine bea apă din fluviu nu mai pleacă de lângă el s-a adeverit.

Și din punct de vedere artistic, România este o țară specială pentru Ibrahima Keita. ”România este o țară hărăzită de mari artiști. Arta românească este o artă eminamente de transfigurare a imaginilor de-a lungul timpului, este o artă foarte sensibilă, imaginea transpunându-te în cu totul alte sfere imaginative”, menționează acesta.

Angajat pe 1 martie 1984 la Muzeul de Artă din Tulcea și pensionat pe data de 11 august 2014, Ibrahima Keita spune acum, cu mândrie, că este primul muzeograf care a început și și-a încheiat activitatea în această instituție.

A deținut și funcția de director al muzeului, iar de-a lungul timpului a îmbogățit colecția instituției cu circa 3.000 de lucrări semnate de aproximativ 150 de artiști din perioada modernă și contemporană.

A avut numeroase expoziții în țară și în străinătate și a obținut premii importante, printre care se numără două diplome de onoare primite la edițiile a V-a și a VIII-a ale Trienalei Mondiale de Stampe, Chamalieres, Franța, pentru gravură mică și premiul ”Margareta Sterian” pentru Muzeologie, aceasta fiind prima distincție de acest tip acordată unui artist tulcean.

”A fost un destin să vin în România. Țara aceasta are multe locuri frumoase și se apropie de imaginea Guineei. Acolo e cetatea apei, avem câmpie, podiș cu savane și ierburi înalte, munți, așa cum avem aici Curbura Carpaților, zona Moldovei și toate peisajele încântătoare. Delta Dunării pare a fi mai specială față de restul țării. E o feerie și nordul Moldovei, cu bisericile colorate. Zona dintre Moldova și regatul transilvănean este, la fel, deosebită”, consideră el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

GuineeaIbrahima KeitamuzeografMuzeul de Arta Tulcea
Comentarii (0)
Adaugă comentariu