ÎCCJ a respins cererea de înfiinţare a USD

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri, 5 martie, cererile depuse de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator de anulare a deciziei prin care Biroul Electoral Central a respins înregistrarea alianţei Uniunea Social Democrată.

Avocatul Partidului Conservator a spus, în faţa instanţei, că USD, care a participat la alegerile din 1996, nu a fost o alianţă electorală, ci o coaliţie politică, înregistrată la Tribunalul Bucureşti în 1995 şi radiată din registrul partidelor politice în 2003, prin nereactualizare, în timp ce alianţa USD a fost constituită special pentru participarea la alegerile pentru europarlamentare.

„Am avut în vedere că noua lege din 2007 reglementa un tip diferit de formaţiune politică — alianţa — în timp ce legea veche, din 1996, avea în vedere coaliţia, prin urmare nu se putea crea o confuzie din punct de vedere al legii. Decizia BEC din păcate nu a avut în vedere faptul că vechea formaţiune USD a fost o coaliţie şi nu o alianţă. Din punct de vedere juridic, formează obiectul unor definiţii diferite, în acte normative diferite şi prin urmare sunt instituţii complet diferite”, a declarat la finalul procesului avocatul PC, Mihai Mustăciosu.

Procurorul de şedinţă a pus concluzii de admitere a contestaţiilor celor două partide şi a spus că nu se poate realiza o confuzie între cele două formaţiuni, prima participând în 1996 la alegeri naţionale, cea de-a doua urmând să participe în 2014 la alegerile europarlamentare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata