ÎCCJ a stabilit că taxele de poluare returnate sunt purtătoare de dobândă fiscală de la data plăţii

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare și taxă pentru emisii poluante și restituite prin hotărâri judecătorești se aplică dobânda fiscală, care curge de la data plății acestora, a anunțat marți Avocatul Poporului.

Instanța supremă a admis recursurile în interesul legii pe această temă formulate de către Avocatul Poporului și procurorul general privind interpretarea dispozițiilor legale în baza cărora se calculează dobânzile aferente sumelor încasate și restituite de administrațiile finanțelor publice din țară pentru cele trei taxe diferite, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului .

„Conform Deciziei nr. 14 din 22 iunie 2015 pronunțate în dosarul nr. 9/ 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că dobânda care se acordă pentru sumele încasate cu titlu de taxă de primă înmatriculare, taxă pe poluare și taxă pentru emisii poluante, restituite prin hotărâri judecătorești, este dobânda fiscală prevăzută de dispozițiile art. 124 alin. (1) și alin. (2) din Codul de procedură fiscală, republicat, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu dispozițiile art. 120 alin. (7) din același act normativ”, arată sursa citată.

Momentul de la care curge dobânda fiscală pentru sumele încasate și restituite este reprezentat de data plății acestor taxe, a mai decis ÎCCJ.

Avocatul Poporului a formulat recurs în interesul legii la 24 septembrie 2013 și a constatat că instanțele de judecată s-au pronunțat în mod diferit asupra temeiului legal în baza căruia s-a stabilit cuantumul prejudiciului cauzat contribuabilului.

„Avocatul Poporului a opinat că dreptul contribuabilului implică în mod necesar plata de dobânzi începând de la data plății sumelor încasate de administrațiile finanțelor publice din țară. Această opinie a fost justificată de faptul că, începând de la această dată, iar nu de la o altă dată ulterioară, contribuabilul suportă pierderi reprezentate de indisponibilizarea sumelor în cauză”, se arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Gore spune

    Nu le ajungea cat castiga din taxe la o masina,benzina,rovineta.impozit etc,mai vrea si taxa auto de poluare ca omul de rand mai bine tine dacia batrana decat sa dea taxa la una euro3 care polueaza mai putin decat non euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata