Ideea că o economie trecută prin criză primeşte imediat 35 de taxe noi e greşită; e ca şi cum ai trage frâna, declară Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu consideră greşită ideea că o economie care a trecut prin criză, cu eforturi şi costuri politice formidabile, primeşte imediat ce se reechilibrează un set de 35 de taxe noi.

„Ideea că o economie care a trecut prin criză cu eforturi formidabile şi costuri politice formidabile primeşte imediat ce se reechilibrează un set de 35 de taxe noi este greşită. Este ca şi cum ai trage frâna economiei. În opinia mea, toate semnele artă că economia luptă împotriva acestei politici a Guvernului şi Fondului Monetar Internaţional în România. Sigur, FMI nu se poate opune voinţei Guvernului. Dacă aşa a vrut Guvernul, a trebuit să o urmeze (…) Fondul putea fi un mai bun consultant pentru Guvernul României şi proba că economia luptă împotriva politicii fiscale a Guvernului este dată chiar de datele statistice oficiale pe primele două luni”, a afirmat duminică Traian Băsescu la dezbaterea „Starea economică a României în 2014 şi perspectivele pentru anul postelectoral”, organizată de Fundaţia Mişcarea Populară.

El a spus care sunt veniturile bugetului de stat în ultimii doi ani, respectiv în 2012 — 193 de miliarde de lei, în 2013 — 200 de miliarde de lei — o creştere de şapte miliarde pe fondul unei creşteri economice de 3,5%.

„Partea spectaculoasă şi care, fără să fiu economist, ci doar — aşa cum vă spuneam — un om cu experienţă, este că planificarea pentru 2014 este să realizăm venituri de 217 miliarde. (…) Ce creştere economică ar trebui să realizeze România pentru ca, în mod natural, aceste venituri să se realizeze? Venituri care înseamnă dublarea, practic, dublarea şi ceva, 17 miliarde înseamnă de 2,5 ori creşterea dintre 2012 şi 2013. Dacă o luăm strict statistic, ar trebui să spunem: pentru o creştere de 7 miliarde a veniturilor am avut o creştere economică, a produsului intern brut deci, de 3,5%, pentru 17 miliarde ne-ar trebui o creştere de vreo 9%. Deci este primul lucru care arată nerealismul construcţiei bugetului de stat”, a susţinut preşedintele.

El a subliniat că nu se poate un asemenea salt în venituri în mod natural de la un an la altul.

„De ce a trebuit această creştere de venituri? Pentru foarte multe lucruri inutile; pentru construcţia politică din 2014, an afectat de două rânduri de alegeri — europarlamentare şi prezidenţiale. Soluţia pe care a găsit-o Guvernul a fost creşterea taxelor. În opinia mea, ca neeconomist, într-un moment în care o economie se pregăteşte să se relanseze, după o perioadă de ajustare structurală extrem de puternică generată de criză, în 2009 şi, în mod deosebit, în 2010, este o greşeală, şi acestea sunt motivele pentru care am criticat la pachet atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Guvernul României”, a afirmat Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata