Idei aplicate de celebri chefi pentru a găti cât mai ecologic

Elaborarea meniurilor în funcție de produsele tipice fiecărui anotimp, evitarea risipei de alimente, economisirea energiei sunt câteva dintre principiile pe care celebri maeștri bucătari francezi le aplică în activitatea lor de zi cu zi pentru a găti cât mai ecologic și pe care le-au prezentat ziarului ‘Le Figaro’ cu ocazia Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile, marcate anul acesta între 30 mai și 5 iunie.

O primă concluzie este că trebuie să se acorde o mai mare atenție nu numai modului de preparare a mâncărurilor, ci și procurării materiei prime, recomandat fiind să se prefere produsele de sezon și provenind din ferme cât mai apropiate, astfel încât amprenta ecologică să fie cât mai mică.

Nimeni nu este obligat să știe pe dinafară calendarul recoltării unor legume și fructe sau de pescuit. Este suficient ‘să-ți faci timp să stai de vorbă cu producătorii și vânzătorii’, susține Michel Kayser, chef la restaurantul ‘Alexandre’, cu două stele Michelin, din Nimes. ‘Eu merg la toți furnizorii mei, acest lucru face parte din meseria mea’, afirmă el.

Urmărind reducerea la maximum posibil a poluării și a consumului de energie cu transportul alimentelor, talentatul chef Alexandre Bourdas, de la ‘SaQuaNa’ din Honfleur, afirmă că se mulțumește cu ceea ce găsește la furnizorii săi obișnuiți și nu comandă nimic special. Dacă într-o zi își propune să gătească un anumit tip de pește, dar nu îl găsește la magazin, se reorientează spre alt sortiment. Este convins că în acest fel își stimulează permanent creativitatea.

Nicolas Gautier, chef la restaurantul ‘La Laiterie’ din Lambersart, din nordul Franței, insistă asupra utilizării produselor recoltate din zonă, chiar dacă există diferențe între o regiune și alta și, spre exemplu, căpșunile apar mult mai devreme în sud, pe când în alte părți trebuie să mai aștepți câteva săptămâni până se coc.

O altă metodă menționată deseori este folosirea intensivă a grădinilor, inclusiv a celor de mici dimensiuni, pentru plante aromatice, zmeură, roșii sau praz, culturi care cresc ușor, în general. Evident, totul făcut cât mai ecologic, imitându-l pe un mare bucătar care pune monede din cupru la rădăcina roșiilor pentru a combate dăunătorii sau pe un altul care transformă zațul de cafea în îngrășământ natural pentru trandafirii săi.

‘Uitați de promoții, de oferte și cumpărați numai lucruri de care aveți cu adevărat nevoie’, consiliază Michel Kayser, insistând și asupra revenirii la bunele obiceiuri ale bunicilor noastre, care nu aruncau niciodată mâncarea rămasă de la o masă, ci o reciclau. Un rest de friptură poate fi oricând transformat într-o budincă. E suficient să pui câțiva cartofi, ceapă, pătrunjel, pâine rămasă din ajun și lapte, să treci totul prin mixer și să pui amestecul la cuptor, spune el.

Nici cojile de la legume nu mai merg la lada de gunoi în bucătăriile acestor chefi. Multe dintre ele pot da gust unei ciorbe. Nicolas Gautier de la ‘La Laiterie’ nu aruncă nici coaja de la ciuperci. Lasă aceste resturi la frigider, într-o caserolă acoperită în care a adăugat o bucățică de unt și obține un suc numai bun pentru a da aromă unui risotto sau unui pure.

Julien Lemarié, chef la un restaurant ‘foarte înstelat’ și foarte atent la problemele de mediu, consideră că nici tecile de la mazăre nu sunt un deșeu. Puse la mixer sau, mai bine, la o centrifugă, acestea devin un suc verde, la care se adaugă gelatină și zahăr, rezultând apoi o șarlotă plină de culoare, care se poate servi cu un meringue crocant și cu un ornament din fructe roșii.

Apa utilizată la gătit de cei mai mulți dintre maeștrii bucătari intervievați de marele cotidian francez nu provine din recipiente de apă minerală aduse de cine știe unde, ci de la filtrul instalat la fața locului. Rezultatul: economie de energie, la transport și la fabricarea de ambalaje, dar și mai puține deșeuri.

Grija față de dezvoltarea durabilă se manifestă și prin economisirea energiei în cursul procesului de gătit. Conținutul unei oale ajunge mai repede la punctul de fierbere dacă vasul e acoperit cu un capac, au reamintit specialiștii. Fierberea rapidă poate fi nu numai o metodă eficientă, ci și un truc pentru a da savoare suplimentară mâncărurilor. În cazul peștelui, ‘îl las să fiarbă câte un minut pe fiecare parte, cât să capete o culoare roz, iar după aceea, îl așez pe o farfurie caldă, îl învelesc într-o folie de plastic și îl las să se odihnească cinci minute’, dezvăluie maestrul bucătar Julien Lemarie. El asigură că fierberea se desăvârșește în acest mod, iar carnea are un gust mai bun și o textură mult mai agreabilă.

Preocuparea față de mediu se poate vedea și când este vorba despre aranjarea mesei. Alexandre Bourdas declară că a abandonat fețele de masă clasice din materiale textile în favoarea celor solide, din plastic sau cauciucate, care se curăță imediat. ‘Este o aberație să speli zilnic atât de multe rufe și să irosești cantități atât de mari de apă’, consideră el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata