Idei care ar putea schimba alimentaţia în viitor

15

Modul în care obținem alimentele și le consumăm ar putea fi foarte diferit peste câțiva ani, apreciază cotidianul spaniol ABC, care preia de pe blogul „Listverse” cinci idei, pe cât de inovatoare pe atât de surprinzătoare.

Ființa umană se poate alimenta prin fotosinteză?

După ce a analizat relația simbiotică dintre corali și alge, biologul marin Chuck Fisher se declară convins că acest lucru este posibil. El propune imitarea acestui proces integrând alge în pielea ființelor umane. Deși este clar că dezvoltarea acestei idei necesită o minuțioasă investigație, autorul său are încredere în ea ca alternativă viabilă de luptă împotriva foametei în lume.

Profesorul David Edwards de la Harward a prezentat în 2012 un dispozitiv numit Le Whif, care literalmente permitea să se ‘respire’ aburi cu gust de ciocolată. Dispozitivul a servit drept sursă de inspirație pentru un bucătar canadian, Norman Aitken, care a creat Le Whaf, un vas care emite ultrasunete pentru a agita lichidele până ce se transformă în nori relativ denși ce pot fi aspirați folosindu-se un pai.

Altă idee ar fi alimentarea prin plasturi transdermici lipiți pe piele. Funcționând în mod similar plasturilor folosiți pentru administrarea medicamentelor, ei conțin nutrienți care vor ajunge direct în organism. Armata americană lucrează la acest produs gândindu-se la soldații care merg în zone îndepărtate, dar nu exclude posibilitatea folosirii lor în activități profesionale care necesită un mare efort fizic, ca mineritul.

Privind spre viitor, trebuie să lăsăm deschisă posibilitatea ca ființa umană să locuiască pe alte planete. Agenția Spațială Europeană a impulsionat proiectul MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative), vizând alternative micro-ecologice de susținere a vieții.

Obiectivul său este acela de a se ‘recupera biomasă comestibilă pornindu-se de la reziduuri, de la dioxidul de carbon și de la minerale, cu lumina ca sursă de energie pentru a favoriza fotosinteza biologică’. Cu alte cuvinte, alimentele alterate să fie ‘reciclate’ pentru a se profita de nutrienții lor.

Vă amintiți de guma de mestecat a lui Willy Wonka, patronul din ‘Charlie și fabrica de ciocolată’?

O gumă de mestecat care avea în mod succesiv gust de aperitiv, felul principal și desert. Institutul de cercetări alimentare din Regatul Unit lucrează la așa ceva. Folosindu-se nanotehnologia, aromele sunt închise în mici structuri, care le eliberează succesiv, la contactul cu saliva, la o masticare ușoară sau când se mestecă mai intens. Toate gusturile, într-o singură gumă de mestecat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: gizmag.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata