IEA: consumul mondial de energie va creşte cu 37% până în 2040

Lumea va consuma mai multă energie în 2040 decât în prezent, însă evoluția cererii va fi afectată de creșterea prețurilor și de îmbunătățirea eficienței energetice, a prognozat miercuri Agenția Internațională a Energiei, transmite AFP.

Potrivit scenariului de bază al IEA, cererea mondială de energie ar urma să crească cu 37% până în 2040, însă ritmul de creștere anual se va reduce ca urmare a măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice de la peste 2% în ultimele două decenii la 1% pe an după 2025. Energiile regenerabile vor crește rapid astfel că în 2040 petrolul ar urma să asigure un sfert din oferta mondială de energie, o proporție similară urmând să revină energiilor regenerabile, gazelor și cărbunelui.

‘Pe măsură ce sistemul energetic mondial crește și se transformă, continuă să apară semne de stres. Însă energiile regenerabile ar urma să continue să crească și putem vedem acum punctul în care vor deveni principala sursă de producție a energiei electrice la nivel mondial’, a declarat directorul general al IEA, Maria van der Hoeven.

În total, consumul mondial de țiței ar urma să crească până la 104 milioane de barili pe zi în 2040, cu 14 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu 2013. Însă IEA susține că repartizarea geografică a cererii va fi bulversată pe fondul avansului economiilor emergente. Consumul va stagna în majoritatea țărilor europene, în Japonia, Coreea de Sud și America de Nord și va crește în restul Asiei, care va fi responsabilă pentru 60% din cererea mondială, în Africa Sub-sahariană, Orientul Mijlociu și America Latină. ‘Țările asiatice vor importa în 2040 două treimi din petrolul tranzacționat la nivel internațional’, susține IEA, adăugând că la începutul anilor 2030 China va devansa SUA în calitate de cel mai mare consumator mondial de aur negru.

Potrivit Raportului IEA, cererea mondială pentru gaze naturale va crește cu peste 50% până în 2014, acesta fiind singurul combustibil fosil care va continua să crească la acel moment. În schimb, cererea de cărbune va crește cu 15% până în 2040 însă ritmul de creștere va încetini după 2020. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata