IFN-urile listate în registrul special al BNR vor fi introduse pe toate schemele de finanţare europene

Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) listate în registrul special al Băncii Naționale a României vor fi introduse pe toate schemele de finanțare europene, inclusiv pe partea de creditare și garantare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi.

„Am avut recent o întâlnire la Coaliția pentru Dezvoltarea României la care au participat băncile, IFN-urile, dealerii de utilaje și agricultorii și s-a ajuns la concluzia că băncile nu sunt o soluție pentru agricultură. Au participat și câțiva deputați care au propus un amendament pe OUG 3/2015 prin care firmele de leasing și IFN-urile să fie introduse pe toate schemele de finanțare europene, nu numai pe partea de proiecte, ci și pe partea de creditare și garantare. Modificările au fost extraordinar de bune, iar ministerul le-a susținut. Cred că nu putem sta cu banii blocați dacă băncile nu mai vor să crediteze agricultura„, a spus Turtoi.

Acesta a precizat că în prezent există discuții cu Comisia Europeană pentru stabilirea unei perioade de leasing pentru beneficiari.

„Discutăm la Comisie pentru a reuși să stabilim o perioadă de leasing pentru beneficiari, care să se prelungească inclusiv în perioada de verificare ‘expost’ a proiectului, astfel încât contractul de leasing să se facă pe mai mulți ani, 5 ani în plus față de cât se făcea anterior. IFN-urile erau deja intrate pe finanțarea de proiecte, dar acum vor fi peste tot pe ceea ce înseamnă creditare și garantare, pe toate schemele și pe Pilonul I pentru că sunt ‘easy money’ și fără riscuri. Dacă IFN-urile o să reușească pe partea de absorbție pe zona de proiecte atunci este dreptul lor să dea credite pe zona Pilonului I”, a explicat Turtoi.

Însă, nu toate IFN-urile vor putea credita agricultura, ci doar acelea care sunt listate în registrul special al Băncii Naționale României, a afirmat secretarul de stat.

„Nu toate IFN-urile vor putea credita agricultura, ci doar acelea care sunt listate în registrul special al Băncii Naționale României pentru că sunt sub supraveghere, oferă niște garanții pe baza cărora au intrat în registrul special. Noi ne-am ars cu IFN-urile, de aceea nu le-am lăsat să vină pe programul trecut, și cred că nu a fost dreaptă această decizie, pentru că nu toate au făcut prostii. La începutul programului, în 2008, s-a primit o scrisoare de garantare pentru avans de la un IFN, noi am girat avansul și când a trebuit să executăm scrisoarea nu am avut de unde să mai luăm IFN-ul, iar de atunci s-a terminat”, a explicat oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, modificarea adusă OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți ce se aplică în agricultură în perioada 2015 — 2020 a fost deja aprobată și va fi promulgată în aceste zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata