Îmbrăcămintea din poliester capătă miros neplăcut de la transpiraţie mai repede decât cea de bumbac

Îmbrăcămintea din poliester este foarte practică, mai ales pentru activități sportive, deoarece corpul rămâne uscat și nu se încălzește prea tare, însă are marele inconvenient că, după folosire, miroase mult mai urât decât hainele din bumbac, relatează luni huffingtonpost.fr, menționând că explicația fenomenului este legată de o bacterie.
Ziarul preia informația dintr-un studiu, publicat în septembrie în revista Applied and Environmental Microbiology, efectuat de cercetători de la Universitatea din Gent (Belgia) pe 26 de persoane sănătoase, cărora le-au cerut să pedaleze intens pe bicicletă o oră. Tricourile utilizate — din bumbac, poliester sau amestec al celor două materiale — au fost apoi ținute în saci de plastic timp de 28 de ore, la temperatura mediului ambiant și în întuneric. Șapte specialiști în mirosuri au examinat apoi îmbrăcămintea. Rezultatul clar a fost că tricourile din poliester miroseau mult mai tare decât cele din bumbac. ‘Hainele din poliester miroseau mai puțin bine; aveau un miros mai intens, mai acru, de amoniac, de transpirație’, au detaliat cercetătorii.

Explicația ar fi că bacteria numită micrococcus, răspunzătoare de mirosurile urâte, găsește un teren mai bun în poliester. Aceste bacterii ‘sunt cunoscute pentru potențialul lor enzimatic de a transforma acizii grași cu lanțuri lungi, hormonii și aminoacizii în componente mai mici — volatile-, care au un miros urât caracteristic’, afirmă un autor al studiului, Chris Callewaert. Tot ele dau un miros neplăcut transpirației, care, inițial, nu are această caracteristică dezagreabilă.

Urmează ca studii suplimentare să stabilească motivul pentru care poliesterul este un teren atât de favorabil pentru micrococcus.

Până atunci însă, se recomandă spălarea rapidă a hainelor din poliester îmbibate cu transpirație, înainte ca acestea să transmită mirosul și celorlalte articole din coșul cu rufe murdare, încheie huffingtonpost.fr.(AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata