Implant dentar unic în lume, care reproduce mobilitatea naturală a dintelui, inventat de doi clujeni

Doi cercetători clujeni au lucrat împreună timp de mai mulți ani la proiectul unui tip de implant dentar unic în lume, care are o mobilitate asemănătoare dintelui natural.

Medicul stomatolog Manea Avram și profesorul Dumitru Pop de la Departamentul de Ingineria Sistemelor Mecanice al Universității Tehnice Cluj-Napoca au reușit ca, printr-o colaborare care depășește granițele unei singure științe, să ajungă la o soluție cerută de multă vreme de literatura de specialitate din domeniul medicinii dentare.

Lucrarea celor doi se numește ‘Implant dentar experimental care reproduce mobilitatea fiziologică a dinților’ și este rezultatul unei munci asidue care durează din 2011 și va continua și pe viitor. Cei doi cercetători au explicat că ideea nu este nouă și că în lume au existat și alte încercări de punere în practică a acestei idei, dar că nu se cunosc alte modele de implanturi cu mobilitate asemănătoare celei fiziologice care să fie valabile.

Avram Manea, care are 27 de ani, a fost preocupat încă de pe vremea când era student de o problemă specifică implantului dentar, pe care profesorii o semnalau în cadrul cursurilor. Practic, dintele natural are în jurul rădăcinii un spațiu insesizabil de mic care este foarte important deoarece amortizează presiunea care apare în timpul mestecării alimentelor. Fără acest spațiu, care este de ordinul micronilor, dintele s-ar putea distruge sau rupe mult mai ușor.

‘Dinții nu sunt prinși în os. Între dinte și os există un spațiu de ordinul zecilor de microni în care el se mișcă și este un aspect important pentru că, în acest fel, se amortizează forțele aplicate dinților, de diferite intensități. Noul implant protejează osul înconjurător prin amortizarea forțelor masticatorii, permite utilizarea dinților naturali și implantelor ca stâlpi într-o lucrare protetică fixă comună’, a explicat Avram Manea.

Medicul stomatolog a precizat că încă din școală a învățat că implanturile dentare au acest neajuns că nu pot reproduce spațiul acela natural care amortizează presiunea pe care omul o pune pe dinți, prin mișcarea maxilarului și a mandibulei. Lipsa acestei mobilități naturale este una dintre cauzele deteriorării implanturilor.

‘Imaginați-vă că avem un stâlp introdus în beton și asupra lui lucrează o forță înclinată față de ax. Stâlpul tinde să se încovoaie sau să se rupă și exercită apăsări asupra zonei în care este încastrat. Așa se întâmplă și cu acest implant. Dacă nu ar exista mobilitatea, s-ar deteriora osul’, a explicat profesorul Dumitru Pop.

În plus, pentru că de la o vârstă încolo oamenii pierd mai mult de un dinte, apare și complicația alegerii tratamentului cel mai potrivit. Medicul a explicat că acolo unde există deja un implant, dacă între acesta și un alt dinte trebuie executată o lucrare, apar probleme pentru că implantul este fix, iar dintele prezintă un anumit grad de mobilitate naturală.

‘Ideea era că în literatura de specialitate se spune clar că nu este în regulă să pui o punte. Deci ai un dinte natural, un implant și un spațiu între ele, pe care să îl umpli, să pui o punte între ele două. Pentru că dintele fiind mobil și implantul fiind fixat în os, apar probleme. Dacă avem un implant care se apropie de mobilitatea unui dinte, problema se rezolvă. Este vorba despre necesitatea obținerii unei mobilități a implantului, ceea ce este mai bine pentru pacient’, a spus medicul stomatolog.

Implantul inventat de cei doi clujeni este foarte asemănător ca aspect exterior și ca realizare — fiind executat dintr-un aliaj specific de titan — dar are o altă structură interioară. Practic, prin utilizarea unei noi scheme, dar și a unui material elastic, implantul capătă o mobilitate fiziologică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata