Importantă descoperire ştiinţifică: identificarea „angrenajului genetic” necesar pentru regenerarea pancreasului uman

O echipă de cercetători spanioli și britanici a reușit să descifreze ‘angrenajul genetic’ necesar pentru generarea celulelor precursoare celor din pancreasul uman, scrie marți ziarul ABC, pe baza unui articol publicat în revista ‘Nature Cell Biology’.

Acest studiu reprezintă, potrivit autorilor săi, un pas înainte în domeniul medicinei regenerative, întrucât arată ‘cum se construiește pancreasul uman’ și poate ajuta ‘la dezvoltarea, pe viitor, a unor celule pancreatice’ pornind de la celule mamă.

Pancreasul este un organ care produce enzime și hormoni, cu un rol esențial în controlul digestiei și al nivelului de zahăr din sânge. Funcționarea lui defectuoasă poate duce la diabet și alte boli foarte grave și răspândite și, de aceea, regenerarea acestui organ reprezintă o preocupare importantă a medicinei.

Toate celulele din corpul omenesc au aceeași informație genetică, dar se diferențiază între ele ca urmare a activării sau nu a anumitor gene. Procesul de ‘activare’ sau ‘dezactivare’ a unor gene se face într-o manieră selectivă și în anumite momente ale dezvoltării embrionului, ceea ce se numește ‘epigenom’, au explicat specialiștii.

În cadrul studiului recent apărut, a fost identificat ‘epigenomul celulelor precursoare ale pancreasului uman, adică celulele care generează componentele celulare ale pancreasului’, a explicat unul dintre autorii cercetării.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost analizate celule de pancreas de la embrioni umani și celule de același tip generate ‘in vitro’, plecând de la celule mamă umane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata