În dispreţul legii, unele farmacii vând „Algocalmin” fără reţetă

– Există o dispoziţie legală emisă în 2010, conform căreia „Algocalminul” se eliberează doar cu reţetă

– Multe farmacii, unele din cadrul unor mari reţele farmaceutice („Catena”,  „Sensiblu”, „Centrofarm”), încalcă această normă

– În mai multe state din Uniunea Europeană, este interzisă comercializarea medicamentelor care conţin ca substanţă activă metamizolul sodic

În perioada 20 februarie – 3 martie 2014, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat o cercetare de piaţă prin care s-a urmărit respectarea legislaţiei specifice din domeniul comercializării medicamentelor.

În urma acestei cercetări, APC România a constatat o practică potenţial periculoasă pentru sănătatea consumatorilor – este vorba de vânzarea „Algocalmin”-ului fără reţetă.

Această practică încalcă hotărârea Consiliului Ştiinţific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) nr. 7 din 23 martie 2010 referitoare la modificarea statutului de clasificare pentru eliberarea medicamentelor care conţin metamizol sodic, de la eliberare fără prescripţie medicală, la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie.

Precizăm că metamizolul sodic este substanţa activă din algocalmin, algozone, algoremin, centralgin şi alte medicamente cu diverse denumiri comerciale.

 

  • Legislaţia este încălcată şi de marile lanţuri de farmacii

Astfel, farmaciştii din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din reţele de farmacii, au eliberat, fără reţetă între 2 şi 20 de comprimate filmate/pastile de Algocalmin:  SC SIEPCOFAR SA, CATENA HYGEIA SRL, SC SENSIBLU SRL, SC MEDIMFARM SRL, FARMAPLANT SRL, SC IRIS PHARM SRL, SC HELP FARM PLUS SRL (CATENA), HELEN FARM, SC Help NET FARMA SA, MC SERV TOUR SRL, CENTROFARM SA, NICOLLE IMPEX SRL, SC BELLADONNA CONCEPT PHARM SRL, FARMACIA ALISSA RETAIL SRL, LAVIRA TRANSPORT SRL (CATENA).

 „În urma acestei cercetări de piaţă, APC România solicită respectarea hotărârii Consiliului Ştiinţific al ANM în ceea ce priveşte eliberarea acestui tip de medicamente doar cu prescripţie medicală. Substanţa activă a acestor medicamente, metamizolul sodic, poate provoca o boală gravă a sângelui – agranulocitoza, motiv pentru care mai multe state din Uniunea Europeană le-au intezis, iar în altele este posibilă achiziţia numai cu prescripţie medicală. Solicităm farmaciilor să ţină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piaţă în care consumatorii nu au foarte multe informaţii şi să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente” a precizat preşedintele APC România, Costel Stanciu.

Pentru vizualizarea bonurilor fiscale pe baza cărora s-a cumpărat fără reţetă algocalminul, puteţi accesa romania.ro/stire/atentie-unele-farmacii-vand-algocalmin-fara-reteta”>apc-romania.ro/stire/atentie-unele-farmacii-vand-algocalmin-fara-reteta

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi nonprofit, înfiinţată în 10 februarie 1990. APC-România este singura organizaţie de utilitate publică, membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor – BEUC, care are ca principal obiectiv apărarea, promovarea şi reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor şi intereselor consumatorilor în raporturile cu operatorii economici şi instituţiile statului.

Citește și
1 Comentariu
  1. Om normal la cap spune

    O lege proasta ca multe altele . Adica , daca ai o problema , astepti si doua zile daca este vineri , stai la coada pe la vreun cabinet medical – daca nu cumva mai trebuie sa te si programezi – si dupa aia mai vezi daca rezisti . Nu mai spun de tratamentele indelungate care implica luni de zile si pentru care trebuie sa iei chiar si zeci de retete cu acceasi destinatie . Asta ca sa facem vad comercial la medici , evident . Tot respectul pentru farmaciile care elibereaza medicamente la cererea clientului si atat .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata