În Egipt s-au descoperit două statui mari ale faraonului Amenhotep al III-lea

Două statui imense ale faraonului Amenhotep al III-lea au fost descoperite duminică la Luxor, unde tronează deja coloşii lui Memnon, reprezentări ale faraonului care a domnit în Egipt timp de peste 35 de ani, relatează AFP.

Cele două statui din cuarţit roşu au fost găsite într-un templu funerar al faraonului, cunoscut ca ‘Templul milioanelor de ani’ de pe malul de vest al Nilului. Acesta este celebru prin cei doi coloşi ai lui Memnon (3.400 de ani), care îl înfăţişează pe Amenhotep al III-lea, a cărui domnie, în secolul al XIV-lea î.e.n., a marcat apogeul civilizaţiei vechiului Egipt.

‘Până acum erau cunoscuţi cei doi coloşi ai lui Memnon, iar de acum vor putea fi văzuţi patru coloşi ai lui Amenhotep al III-lea‘, a spus arheologul Hourig Sourouzian, şefa misiunii de conservare a templului.

Coloşii lui Memnon — 18 m înălţime, inclusiv platformele de piatră de 4 m şi circa 720 t fiecare — care îl reprezintă pe faraon aşezat, cu mâinile pe genunchi, atrag anual mii de turişti la Luxor, oraş-muzeu de pe malurile Nilului. Cele două statui descoperite au fost grav afectate de-a lungul timpului ‘de forţele distrugătoare ale Naturii, de cutremure şi irigaţii’, arată dna Sourouzian.

Una din statui, care cântăreşte 250 t şi măsoară 11,5 m, îl reprezintă pe faraon în acelaşi fel ca şi ceilalţi doi coloşi. Lângă piciorul drept se află o statuie a soţiei sale, Tiyi, în timp ce o alta, a mamei faraonului, care a asigurat regenţa până la urcarea lui pe tron, la 12 ani, era sculptată de-a lungul piciorului stâng, dar a dispărut, potrivit arheologilor. Tronul pe care stă este sculptat cu scene care ilustrează unirea Egiptului superior cu cel inferior.

A doua statuie îl reprezintă pe faraon în picioare, aşezat la poarta de nord a templului.

Duminică au fost prezentate şi alte piese, printre care o statuie rară din alabastru a lui Amenhotep al III-lea, o ‘piesă unică’, a declarat pentru AFP dna Sourouzian, precum şi una a fiicei faraonului, prinţesa Iset.

Amenhotep al III-lea a urcat pe tronul Egiptului la vârsta de 12 ani, în jurul anului 1390 î.e.n., moştenind un imperiu care se întindea de la Eufrat în Sudan. El a domnit timp de peste 35 de ani, lăsând tronul fiului său, Amentotep al IV-lea, mai cunoscut cu numele de Akhenaton. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata