În Japonia, Valentine’s Day este Ziua bărbaţilor

Într-o lume consumeristă ca cea din zilele noastre, Valentine’s Day a devenit cea mai comercială sărbătoare cu putinţă.

Dacă în mod obişnuit, în această zi, îndrăgostiţii de pe mapamond îşi dăruiesc inimioare confecţionate din materiale diverse cu declaraţiile aferente, în prezent funcţionează o adevărată industrie care vinde la tarabe simbloluri ale dragostei – ‘inimioare’ şi declaraţii mergând de la un patetism adolescentin până la un conţinut lugubru.

De Ziua Îndrăgostiţilor, britanicii trimit scrisori de dragoste nu doar prietenilor, amicilor şi rudelor, ci şi animalelor îndrăgite. Iar, japonezii au transformat ziua de 14 februarie într-o adevărată ‘Zi a bărbaţilor’, când de cadouri se bucură doar sexul tare. De asemenea, se crede că în această zi păsările încep să-şi caute un partener. Valentine’s Day a început să fie sărbătorit în masă încă din secolul al XIII-lea în Europa de Vest şi SUA.

Despre viaţa reală a creştinului Valentin (născut în secolul III în oraşul Terni de astăzi, în timpul Imperiului Roman) nu se ştie aproape nimic. Legenda spune că episcopul din Terni acorda o atenţie deosebită tinerilor îndrăgostiţi – îi ajuta să scrie mesaje de dragoste, împăca cuplurile certate, dăruia flori tinerilor îndrăgostiţi. Ulterior, el şi-a dovedit şi calităţile de făcător de minuni şi vindecător.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat şi decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuţiilor împăratului Marc Aureliu.

Părticele din moaştele Sf. Valentin vor fi expuse luni la catedrala din centrul Pragăi, unde în 2002 a fost descoperit un os care îi este atribuit acestuia. Osul a fost descoperit în timpul lucrărilor de restaurare a catedralei într-o bucată de hârtie pe care scria Sf.Valentin. Se presupune că osemintele Sf. Valentin au fost aduse la Praga din Italia de împăratul Carol IV-lea.

Totuşi, din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au condus la consacrarea sa ca sfânt, el nu se regăseşte în calendarul sărbătorilor Bisericii Ortodoxe şi nici ale celei Romano-Catolice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata