În mantaua terestră se află un ocean închis în roci

La adâncimi mari, în subteran, în mantaua terestră, se află foarte multă apă închisă în roci din familia olivinelor, suficient de multă apă pentru a forma încă un ocean planetar, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com.

Rezultatul acestui studiu îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine circuitul apei în natură, precum și modul în care apa circulă, prin acțiunea plăcilor tectonice, între suprafața terestră și rezervoarele din adâncuri.

Mantaua terestră este stratul fierbinte de roci dintre crustă și nucleul terestru. Oamenii de știință au bănuit de mai mult timp că așa-numita zonă de tranziție a mantalei, aflată între straturile superioare și cele de mare adâncime ale mantalei (410 până la 660 kilometri adâncime), ar putea adăposti apă blocată în minerale rare. Dovezile directe ale existenței acestui fabulos depozit de apă din mantaua terestră au lipsit însă, până acum.

Pentru a afla dacă această zonă de tranziție din mantaua terestră este într-adevăr un uriaș rezervor de apă, oamenii de știință au desfășurat o serie de experimente pe niște minerale bogate în apă, denumite ringwoodite (variante polimorfe de înaltă presiune ale olivinei, denumite după geologul australian care le-a descoperit, Ted Ringwood).

De asemenea, ei au analizat caracteristicile de propagare ale undelor seismice pe sub Statele Unite ale Americii și au introdus datele obținute în niște programe de simulare computerizată. În urma acestor analize ei au descoperit că materia din mantaua terestră care se deplasează spre straturile inferioare ale mantalei se topește atunci când trece de granița dintre zona de tranziție din manta și zona inferioară a acesteia, învecinată cu nucleul.

„Dacă putem observa acest proces de topire, înseamnă că trebuie să existe apă în zona de tranziție din manta”, susține Brandon Schmandt, seismolog la Universitatea din New Mexico și co-autor al acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science. „Astfel, zona de tranziție ar putea conține foarte multă apă, având chiar potențialul de a egala ca volum de apă întregul ocean planetar”, a subliniat el.

Ringwooditele sunt niște minerale foarte rare care se formează din olivină în condiții de presiune și la temperaturi uriașe, așa cum sunt cele existente în zona de tranziție a mantalei terestre. Studiile de laborator al demonstrat că acest mineral poate conține apă care însă nu există într-una din formele de agregare obișnuite — lichidă, gheață sau sub formă de vapori — ci este încastrată în structura moleculară a ringwooditelor sub formă de ioni de hidroxid.

În luna martie un alt grup de cercetători a descoperit un diamant neobișnuit din mantaua terestră, diamant în care se afla o ringwoodită care conținea apă. Deși această descoperire, în sine, părea să indice faptul că zona de tranziție din mantaua terestră conține foarte multă apă, nu s-a putut trage o concluzie definitivă fiind singurul specimen mineral provenit din mantaua terestră care a fost analizat (alte specimene de astfel de minerale au fost produse artificial, în laborator, sau descoperite în meteoriți și astfel ar putea să nu fie reprezentative pentru ringwooditele din manta).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata