În România, în următorii cinci ani, nu se va exploata niciun metru cub de gaze de şist , susţine premierul Ponta

În România nu vor fi exploatate gaze de şist în următorii cinci ani, dar este important să-şi asigure independența energetică, precum şi pe cea a Republicii Moldova, din producție internă şi cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu, a declarat joi, la RRA, premierul Victor Ponta.

„Deocamdată şi în următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de şist. În al doilea rând, mă uit pe harta Europei şi cam toți vecinii noştri au dat deja — cu excepția Bulgariei, e adevărat, care probabil că a luat o decizie politică, nu neapărat tehnică — autorizații pentru explorări pentru gaze de şist. Trei, că în următorii cinci ani, România are obligația de a-şi pune la punct cea mai performantă şi modernă legislație de protecție a mediului, în aşa fel încât, dacă peste cinci ani chiar se va exploata, să avem toate garanțiile”, a afirmat premierul.

Victor Ponta a adăugat, totodată, că problema exploatării gazelor de şist trebuie pusă şi în contextul asigurării din resurse proprii de către România a necesarului de gaze.

„Aici lucrurile sunt simple: dacă nu avem gaze din producția internă, le cumpărăm de la Gazprom, că nu avem alt producător prin zonă care se ne vândă gaze. Or, eu cred că pentru România, să asigure pentru România şi pentru Moldova independența energetică, e un obiectiv atât de important, încât în toate modurile, repet, cu păstrarea celor mai înalte standarde de mediu, dar toate modurile prin care putem să avem aceste resurse, din Marea Neagră, de oriunde din România, trebuie să le folosim, nu trebuie să le dăm cu piciorul, ca să nu depindem de gazul din Rusia„, a mai declarat premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata