În România nu s-au înregistrat creşteri cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate în urma evenimentelor de la Cernobîl

Stațiile de monitorizare a calității aerului din România, de la granița cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creștere cu semnificație radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul național ca urmare a incendiilor de pădure care afectează zone din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina), se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) remis, joi.

‘Stațiile de monitorizare a calității aerului din România, de la granița cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creștere cu semnificație radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul național, așadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobîl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie și a prognozei întocmite de Administrația Națională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore„, precizează Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, conform datelor de ultimă oră comunicate de către Ambasada României de la Kiev, în baza informațiilor transmise de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Kiev, în dimineața zilei de joi, au fost stinse incendiile de pe toate suprafețele de iarbă, în prezent continuând localizarea și stingerea suprafețelor de turbă care ard mocnit.

În ceea ce privește nivelul de radiații, cele două autorități ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate — Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență și Inspecția de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei au transmis Ambasadei României la Kiev că toate măsurătorile efectuate până în prezent indică faptul că nivelul de radiație în zona de excluziune și teritoriile aferente demonstrează că modificările parametrilor de radiație, cu excepția perimetrelor incendiilor, nu depășesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 2 iulie ora 12,00 — 3 iulie ora 6,00, circulația aerului la nivelul solului va fi în general slabă în partea de vest a Ucrainei, orientată de la nord spre sud (câmp anticiclonic, extins și deasupra României). În cursul zilei de 3 iulie, direcția de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest.

‘Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar forma în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre granița de est a țării noastre, dar, deoarece deplasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului Romaniei’, precizează meteorologii.

Potrivit RIA Novosti, nivelul radioactivității în aer în zona de excludere de la Cernobîl a depășit limita de control ca urmare a incendiilor de pădure, a anunțat miercuri Inspectoratul de stat pentru activități nucleare din Ucraina.

Luni, serviciile de urgență din Ucraina a anunțat că 27 de autospeciale și 192 de pompieri se luptau cu un incendiu din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, după ce iarba uscată a luat foc și a provocat un incendiu care s-a întins pe o suprafață de 130 de hectare.

Marți autoritățile au anunțat că pompierii au putut să diminueze aria incendiilor la 110 de hectare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata