În Suedia se experimentează programul de lucru de şase ore, dar cu salariul pentru opt ore

Un nou model de activitate profesională în care programul de lucru de opt ore este redus la șase ore, dar fără o reducere a salariului, este experimentat în prezent în Suedia pentru a evalua dacă se poate obține aceeași productivitate petrecând mai puțin timp la locul de muncă, scrie joi AFP.

Robert Nilsson, un mecanic în vârstă de 25 ani, lucrează la un service Toyota din Goteborg și ar putea fi exemplul de referință al unui viitor în care am putea să muncim mai puțin păstrând în același timp un nivel de trai ridicat. El se trezește dimineața la acceași oră ca toată lumea, dar nu se grăbește să plece la serviciu. Mai întâi face jogging, apoi ia micul dejun și ajunge la muncă la ora 12, pentru a pleca înapoi acasă la ora 18. ‘Prietenii mei mă urăsc. În opinia celor mai mulți dintre ei, nu ar trebui să fiu plătit pentru opt ore, pentru că muncesc doar șase’.

De altfel, Suedia este o țară care-și surprinde turiștii, uimiți să vadă că acolo oamenii au salarii bune și în același timp mult timp liber. Economiștii explică această situație inedită prin forța de muncă productivă și bine calificată, capabilă să se adapteze rapid noilor tehnologii.

Totuși, deși suedezii trebuie să muncească, potrivit legii, 40 de ore pe săptămână, ei se remarcă și printr-un absenteism ridicat și prin începerea vieții profesionale la o vârstă înaintată, pentru că dedică mai mult timp studiilor. Chiar și așa, conform datelor OCDE, media de 1.621 de ore lucrate pe an de suedezi o depășește pe cea de 1.381 de ore lucrate de olandezi (cunoscuți pentru activitățile de tip part-time) sau 1.479 de ore efectuate de francezi (care se bucură de săptămâna de lucru de 35 de ore), dar este puțin inferioară față de săptămâna de lucru de 1.654 de ore în cazul englezilor.

Municipalitatea din Goteborg, condusă de social-democrați, va implementa pe parcursul unui an un proiect experimental în sectorul de îngrijire a persoanelor vârstnice. Un grup de salariați va avea un program de șase ore, în timp ce altul va rămâne cu programul de opt ore. Ulterior vor fi analizate rezultatele, pentru a se vedea dacă programul redus permite realizarea de economii, cum ar fi cele care decurg din scăderea numărului de concedii medicale, urmând să se decidă dacă experimentul va fi extins sau dacă se va adopta programul de șase ore.

‘Oamenii au cariere profesionale tot mai îndelungate și trebuie să reflectăm la modul în care putem crea un mediu mai uman la locul de muncă’, este de părere un consilier municipal al orașului Goteborg.

Dar reducerea programului de lucru trebuie însoțită de o productivitate ridicată pentru a putea rămâne competitiv. Într-un clasamentul al bogăției produse pe oră pe angajat, întocmit de instituția americană Conference Board, Suedia ocupă locul 11 (din 61 de state). În fruntea clasamentului se situează vecina sa Norvegia. SUA ocupă locul trei, Olanda locul cinci, urmată de Franța, iar Marea Britanie locul 13.

Însă, în opinia unui analist local, de orientare liberală, inițiativa este lipsită de sens și nu are șanse de materializare, întrucât să muncești cu 25% mai puțin, dar pentru același salariu, înseamnă creșterea costurilor. Alți adversari ai acestui proiect argumentează cu rezultatele dezamăgitoare ale săptămânii de lucru de 35 de ore în Franța sau ale celei de 30 de ore (în medie) în Olanda. ‘Este genul de politici populiste și socialiste foarte periculoase pentru economie‘, se revoltă o opozantă conservatoare din Consiliul municipal al orașului Goteborg.

Dar Robert Nilsson susține că la centrul de reparații Toyota din același oraș programul de șase ore, aplicat din anul 2002, a condus la creșterea productivității, pentru că nu se mai pierde la fel de mult timp ca înainte și se poate munci în două schimburi. Aceeași părere o are și directoarea centrului, care spune că toată lumea e mulțumită cu noul program, angajații, patronii și clienții. În această unitate, salariul mediu este de 29.700 de coroane suedeze (circa 3.300 de euro), peste salariul mediu din Suedia, 25.100 de coroane. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata