În vechiul oraş valencian Morella, zeci de români trăiesc de ani de zile în bună înţelegere cu localnicii

Cei aproximativ 300 de români stabiliți de mai bine de 15 ani în orașul antic Morella din provincia valenciană Castellon sunt foarte bine integrați, muncesc și trăiesc în bună înțelegere printre cei aproape 2.800 de localnici, dă asigurări primarul Rhamsés Ripollés Puig.

„Românii din Morella prezintă cu adevărat o foarte bună integrare. Sunt în număr de aproximativ 300 și s-au stabilit de vreo 15 ani, acum unii dintre ei au deja copii născuți aici. De câteva ori, cu ajutorul lor, chiar am organizat călătorii la Brașov și Sibiu, orașele din care provin majoritatea românilor de la noi din oraș”, a ținut să expliceprimarul din orașul valencian, cu ocazia unei călătorii în regiune a corespondenților străini din Spania.

La unul dintre cele mai cunoscute restaurante din oraș, unul în care bucătarului-șef, un adevărat artist, îi place să „se joace” cu clienții și le prezintă felurite bunătăți cu aspecte dintre cele mai diverse și surprinzătoare, îmbinând elemente și rețete, un român care lucrează ca ospătar spune că vine aici de zece ani, câte o jumătate de an, în sezonul turistic. În altă parte a micului oraș, la un restaurant de gustări (tapas), călătorul dă peste încă un român ospătar; la un altul, o româncă îi servește de asemenea pe oaspeți cu un zâmbet pe buze.

Orașul Morella este ridicat pe un deal, înconjurat de un zid ce datează din secolul 14 și are un perimetru de 2.500 de metri, și face parte din regiunea istorică Maestrazgo, o zonă muntoasă și relativ slab populată.

Localitatea în care și-au găsit o casă atâtea zeci de români are o suprafață de nici 500 de kilometri pătrați și o densitate a populației sub 7 locuitori pe kilometru pătrat. Și este un loc istoric, pentru că aici au fost găsite urme ale iberilor dispăruți, ale trecerii grecilor, romanilor și vizigoților, iar poziționarea strategică a transformat localitatea într-un punct nevralgic important în numeroase bătălii sau conflicte armate, printre care și războiul civil din Spania.

Însuși legendarul El Cid, nobilul medieval Rodrigo Díaz de Vivar ar fi reconstruit castelul care tronează deasupra orașului, iar în peșterile preistorice din Morella la Vella au fost găsite picturi rupestre declarate patrimoniu al umanității de către UNESCO. În plus, Muzeul vremurilor dinozaurilor expune chiar la sediul primăriei numeroasele resturi de vertebrate găsite în regiune, și în special ale dinozaurilor, păstrate suprinzător de bine în mai multe zăcăminte. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata