Înălţarea Domnului – sărbătoare naţională bisericească

Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătoreşte în acest an pe 29 mai. La 40 de zile de la Învierea Domnului, este sărbătorită Înălţarea lui Hristos la ceruri, după cum o mărturisesc Evangheliile: Și i-a dus afară până spre Betania şi, ridicându-Și mâinile, i-a binecuvântat. Și pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Și erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu. Amin. (Luca cap. 24; 50-53)

În răstimpul de 40 de zile de la Înviere şi până la Înălţare, Iisus dă Apostolilor puterea de a învăţa cuvântul lui Dumnezeu prin instituirea Tainei Preoţiei, de a săvârşi celelalte Sfinte Taine şi de a conduce obştea credincioşilor.

Prin Înălţare însă, Hristos iese din lume, pregătind totodată venirea Duhului Sfânt. El a dorit ca ucenicii să fie martori la Înălţarea Sa pentru ca întreaga lume să cunoască prin ei că S-a Înălţat la cer cu trupul transfigurat prin Înviere. Prin Înălţarea cu Trupul în Slava Sfintei Treimi, Hristos a aşezat natura umană în slava dumnezeiască veşnică, devenind astfel puntea de legătură dintre oameni şi Dumnezeu.

Pe când se înălţa, Iisus a binecuvântat pe apostoli, pe toţi oamenii şi întreaga natură. Pe când binecuvânta, a fost luat într-un nor, ce reprezintă Slava lui Dumnezeu, lumina dumnezeiască veşnică, în care Hristos a fost primit şi în care a înălţat natura noastră umană.

În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

La sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Slujbe de pomenire sunt oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos — Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata