Încă o zi nelucrătoare pentru angajaţi. Care este calendarul „liberelor” din 2014

Angajaţii ar putea avea anul acesta şi ziua de 2 mai liberă, ea picând într-o vineri.

Premierul Victor Ponta a afirmat, duminică seară, 30 martie, la un post de televiziune, că Guvernul va declara, probabil, ziua de 2 mai 2014, drept zi nelucrătoare. Ponta a mai spus că ziua ar urma să fie recuperată la o altă dată, astfel încât 1 Mai să fie legat de zilele de sâmbătă şi duminică, conform yahoonews.ro.

Iniţiativa vine după ce Asociaţia de Promovare Litoral-Delta Dunării şi Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistice din România au cerut Guvernului să declare 2 mai 2014 zi naţională liberă, astfel încât să fie asigurate mai multe zile libere cu ocazia sărbătorii de 1 Mai, pentru sprijinirea turismului.

 În 2014, angajaţii vor avea parte de 13 zile declarate libere prin Codul Muncii, o parte dintre ele ca sărbători legale, însă doar zece sunt în timpul săptămânii.

Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare. Primele zile libere din an au fost pe 1 şi 2 ianuarie, care au picat miercuri şi joi, iar următoarea zi declarată nelucrătoare va fi pe 21 aprilie, luni, a doua zi după Paşte.

Ziua Internaţională a Muncii, 1 Mai, pică joi, urmând ca anul acesta şi vineri, 2 Mai să fie declarată zi nelucrătoare.

Următoarele zile libere, pe care le vor avea românii anul acesta, vor fi de Rusalii, respectiv 8 şi 9 iunie (duminică şi luni).

Și pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, care anul acesta pică într-o vineri, angajaţii au zi liberă prin Codul Muncii.

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este şi ea zi liberă, pe 30 noiembrie, care anul acesta va fi însă într-o zi de duminică. Liber va fi şi a doua zi, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României care va fi luni.

Zilele declarate libere din 2014 se încheie cu sărbătoarea Crăciunului, 25 şi 26 decembrie, în zilele de joi şi vineri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Gigel spune

    Povestea asta cu liberele vad ca nu mai are sfarsit . De fapt , este vorba de libere platite pentru cei din sectorul bugetar si atat ( chestia cu recuperarea in zilele de sambata este praf in ochi ) . Adica , platesc cei din privat , pentru ca doar ei produc banii adevarati in orice economie . Asa ca , titlul trebuie modificat . Zi nelucratoare pentru angajatii bugetari . Asa este corect , nu ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata