Începerea screening-ului pentru cancerul de sân, recomandată de la vârsta de 50 de ani

Femeile care nu au un risc crescut cunoscut de cancer de sân ar trebui să înceapă după vârsta de 50 de ani să facă screening mamografic de două ori pe an până la vârsta de 74 de ani, potrivit unei recomandări finale emise marți de un grup de lucru influent din SUA, informează xinhuanet.com.

Pentru femeile aflate în deceniul al cincilea al vieții, screening-ul pentru cancer de sân la fiecare doi ani poate fi, de asemenea, eficient, dar decizia de a începe screening-ul ar trebui să fie una individuală, luând în considerare istoricul sănătății femeii, preferințele sale și modul în care ea valorizează potențialul beneficiilor și al daunelor, a afirmat U.S. Preventive Services Task Force.

Femeile de 40 de ani, care au o mamă, soră sau fiică cu cancer de sân pot beneficia mai mult decât femeile cu un risc mediu, de începerea screening-ului înainte de vârsta de 50 de ani, a spus el.

„Descoperirile noastre sprijină o serie de opțiuni disponibile pentru femei — începând cu mamografii regulate la vârstele de 40 de ani, urmate de screening de la 50 de ani, când probabilitatea beneficiului este mai mare”, a declarat vicepreședintele Kirsten Bibbins-Domingo. „Femeile merită să înțeleagă ceea ce spune știința despre screening-ul mamografic, astfel încât să poată lua cea mai buna decizie pentru ele însele în parteneriat cu medicul lor”, a adăugat acesta.

Pentru femeile de peste 75 de ani, Task Force a declarat că nu poate face o recomandare deoarece niciunul dintre studiile despre screening-ul pentru cancer mamar nu a inclus femei din această grupă de vârstă.

De asemenea, grupul operativ a ajuns la concluzia că dovezile sunt insuficiente pentru a determina echilibrul dintre avantaje și prejudicii în două domenii: screening-ul la femeile cu sânii denși și eficacitatea mamografiei 3D pentru detectarea cancerului de sân.

Task Force este un grup independent, voluntar de experți din SUA, care revizuiesc periodic dovezile științifice și fac recomandări cu privire la serviciile clinice de prevenire, cum ar fi screening-urile, serviciile de consiliere și medicația preventivă.

Întrebările despre când și cât de des ar trebui ca femeile să facă screening pentru cancer de sân au făcut parte, ani de zile, dintr-o dezbatere fierbinte, mai multe organizații făcând recomandări eterogene cu privire la screening-ul mamografic și creând astfel confuzie printre femei.

În octombrie 2015, o altă organizație influentă, American Cancer Society a emis un amplu ghid similar, sugerând că cele mai multe femei ar trebui să înceapă să facă screening anual de la vârsta de 45 de ani în loc de 40 de ani și apoi, de la 55 de ani, să facă screening de două ori pe an.

„Task Force, American Cancer Society și multe alte organizații au afirmat că mamografia este un instrument important pentru a reduce riscul de a muri de cancer de sân și că beneficiile mamografiei cresc odată cu vârsta”, a declarat Albert Siu, președinte al Task Force.

„Sperăm că această convergență tot mai mare a concluziilor unor organizații diferite oferă femeilor și furnizorilor de sănătate încredere în știința care susține screening-ul mamografic”, a mai spus sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata