Închisoare cu suspendare pentru deputatul UDMR Marko Attila în dosarul „Miko”

Magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus, miercuri, suspendarea condiționată a executării pedepsei de trei ani de închisoare aplicată de prima instanță deputatului UDMR de Covasna, Marko Attila, în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe.

Potrivit portalului instanței de judecată, Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat, miercuri, asupra apelurilor formulate în dosarul privind retrocedarea clădirii Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, în care deputatul Marko Attila a fost condamnat, inițial, la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Astfel, magistrații au admis apelurile declarate de inculpații Marko Attila Gabor și Marosan Tamas și de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva sentinței pronunțate de Judecătoria Buzău în vara anului 2012 și au dispus suspendarea condiționată a executării fiecăreia dintre pedepsele de câte trei ani de închisoare aplicate de prima instanță inculpaților Marko Attila Gabor și Marosan Tamas, pe durata unui termen de încercare de cinci ani.

De asemenea, s-a înlăturat din cuprinsul sentinței atacate dispoziția de confiscare specială a sumei de 1.137.856 lei de la Eparhia Reformată din Ardeal.

Totodată, instanța a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Clim Silviu, de Secretariatul General al Guvernului și de Ministerul Justiției, și ca inadmisibil apelul declarat de partea vătămată municipiul Sfântul Gheorghe împotriva aceleiași sentințe.

Decizia magistraților este definitivă.

Marko Attila Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relații Interetnice din cadrul Ministerului Informațiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, și Clim Silviu, fost consilier juridic în Ministerul Justiției, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA la data de 28 decembrie 2010, în sarcina lor reținându-se infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2002, cei trei inculpați au făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, iar în această calitate au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realității, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe și l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Retrocedarea s-a făcut cu încălcarea atribuțiilor celor trei inculpați în cadrul comisiei.

Imobilul în discuție a avut destinația de școală din momentul edificării construcției și în prezent include două instituții de învățământ, respectiv Liceul Teoretic „Szekely Miko” Sfântu Gheorghe și Liceul Teologic Reformat. Ministerul Administrației Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, acțiunea de retrocedare efectuându-se, în principal, în baza unui extras de carte funciară nevalabil, emis în 1990, și a cărții funciare care nu avea traducere autorizată în limba română, documente ce fuseseră depuse în fotocopie de Eparhia Reformată din Ardeal. Prin această modalitate, inculpații au prejudiciat statul român aproximativ 1,3 milioane de euro, reprezentând valoarea imobilului.

În luna iunie a anului 2012, Judecătoria Buzău i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila și Tamas Marosan pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeași faptă, instanța stabilind în cazul acestuia din urmă un termen de încercare de cinci ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: cdep.ro

dosarul MikoMarko AttilaUDMR
Comentarii (0)
Adaugă comentariu