India lansează în spaţiu cea mai mare rachetă din istoria sa spaţială

India a lansat joi, 18 decembrie, cu succes cea mai mare rachetă din istoria sa spațială, susceptibilă să transporte pe viitor astronauți, în cadrul unui ambițios program de cucerire a Cosmosului, informează AFP.

Racheta, concepută pentru a transporta sateliți de comunicație de mari dimensiuni, a decolat de la baza spațială Satish Dhawan Space Center din Sriharikota, din statul Andhra Pradesh (sudul țării).

„Este o zi importantă pentru programul spațial indian”, a declarat președintele Agenției Spațiale Indiene (ISRO), Koppillil Radhakrishnan, din sala de control, în ovațiile asistenței.

Cercetătorii de la ISRO încheie un an fructuos, marcat de lansarea reușita în luna septembrie a unei sonde pe Marte, cu buget restrâns, devenind astfel prima țară asiatică care ajunge pe Planeta Roșie.

Noua rachetă cântărește 630 de tone și poate transporta o încărcătură de 4 tone, fapt ce va permite Indiei să se lanseze pe o piață a sateliților estimată la 300 de miliarde de dolari.

Racheta, denumită oficial „Geostationary Satellite Launch Vehicle Mk-III”, transportă o capsulă spațială fără echipaj care, potrivit ISRO, s-a separat de lansator pentru a cădea în apele Golfului Bengal la 20 de minute după lansare. Capsula este prevăzută să transporte până la la trei cosmonauți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: mobile.ztopics.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata