Îndrăgostit de Carpaţi – aventura românească a campionului mondial, austriacul căruia i se spune „Romaniacs”

Austriacul Martin Freinademetz, fost dublu campion mondial la snowboard și pasionat de sporturile extreme, este cel care, în urmă cu un deceniu, punea Sibiul pe harta raliurilor hard enduro din lume, inițiind aici competiția numită Red Bull Romaniacs. Ajunsă la cea de a 11-a ediție, competiția va reuni la start, pe 15 iulie, 370 de concurenți din 40 de țări.

Ajuns prima dată la noi în țară în 1993, Martin Freinademetz, căsătorit cu o româncă, s-a temut atât de tare, din cauza reputației proaste a drumurilor cu gropi din România și de hoți, încât a venit cu o mașină de teren, 4×4, veche. Ajuns la Sebeș (județul Alba), unde locuiesc socrii săi, în noiembrie, a fost șocat de cât de multe accidente rutiere sunt în România, fiind uimit că aici șoferii nu aveau mașinile echipate cu cauciucuri de iarnă.

„La prima vizită în România, a fost foarte urât. Soția mi-a zis că șoselele sunt foarte proaste, cu gropi. Am venit în noiembrie, când a nins. Am venit cu o mașină veche, 4×4, pentru că auzisem că se fură în România. Am mers cu roți de iarnă, totul a fost OK, dar am văzut multe accidente rutiere, pentru că oamenii mergeau cu roți fără niciun profil. Când am mers înapoi, s-a topit zăpada și așa am văzut o groapă după alta. Când am venit, fiind zăpadă, am mers OK, repede, însă la întoarcere am văzut gropile, una după alta. Prima mea impresie despre România nu a fost așa bună”, a declarat austriacul Martin Freinademetz.

La doi ani după ce s-a convins singur că avem mult prea multe gropi, Martin a revenit în România ca să practice snowboardul pe pârtiile din Poiana Brașov. Ca fost campion mondial la acest sport, austriacul nu a fost deloc impresionat de ceea ce a găsit.

Abia în 1996, la cea de a treia vizită în România, tot la insistențele soției, austriacul a descoperit ceea ce avea să îl țină aici, frumusețea Munților Carpați.

„Pe urmă, în 1996, soția mea a venit aici, iar când s-a întors în Austria, mi-a zis: Am fost în pădure, cu bunicul și e atât de frumos, de ce nu mergem și noi o dată cu motocicleta? Am spus: De ce nu?! Am fost tot timpul în Franța, în Italia, în concediu, cu motocicletele, acum hai să venim în România. Prima excursie la țară, în județul Alba, a fost perfect. Am venit mai mulți, iar pe urmă am început cu ture de enduro, cu turiști”, povestește Martin.

Întrebat ce i-a plăcut cel mai mult în Munții Carpați, Martin a răspuns: „aventura”.

„Am venit în 1996, fără hărți, fără google, nu am știut deloc limba, motiv pentru care nu am putut să mă înțeleg așa bine cu ciobanii. Dacă îi întrebi pe ciobani dacă este acolo o potecă, ei îți spun, nu prea. Dacă îi întrebi pe unde vin ei cu oile, atunci îți spun că pe acolo. Eu știu că pot să merg cu motocicleta și pe acolo, dar ei nu cred asta. Așa mi s-a întâmplat și când unii mă întrebau de ce nu merg pe șosea, ce fac pe munte, de ce nu mergem pe drumul național”, explică Martin experiențele din munți, când aproape nimeni nu înțelegea ce căuta pe acolo.

Prima aventură pe motocicletă în pădurile din județul Alba l-a determinat pe Martin să își dorească să organizeze în România, în premieră, Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu de hard enduro din lume.

„Am făcut trasee și atunci m-am gândit că aici putem să facem ceva extraordinar, la fel cu ceea ce fac cei din Africa, cu Paris — Dakar. Am mers la cei de la Red Bull și am propus acest proiect. Când au văzut proiectul, cei de la Red Bull au fost de acord că putem să facem aici, în România, ceva extraordinar, cu condiția să fie foarte bine organizat”, explică el cum a luat ființă Red Bull Romaniacs.

Totuși, austriacul multiplu campion mondial recunoaște că a contat destul de mult faptul că l-a știut pe șeful de la Red Bull, nu doar frumusețea Carpaților noștri.

„Dacă nu-l cunoști pe șeful de la Red Bull, șansele sunt foarte mici să faci așa ceva”, spune Martin, întrebat fiind dacă a contat cartea sa de vizită, ca sportiv profesionist.

Carpații din România nu diferă foarte mult de alți munți explorați de Martin în restul Europei. Aventura îl menține în România, pe Martin. Dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face la fel, mărturisește acesta, deși recunoaște că unii îl consideră „prost” pentru că a ales țara noastră.

„Eu nu am probleme, dar sunt mulți oameni, mai ales unguri și cehi, care sunt mirați și mă întreabă cum poți să pleci dintr-o țară precum Austria, în România? Tu pleci din Austria, în România? Ești prost? Austriecii înțeleg mai bine, decât cei din fostele țări comuniste, că aici, în România, e vorba de mai multă aventură”, spune Martin.

Întrebat dacă se consideră și român, el răspunde: „jumătate austriac, jumătate român”.

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face la fel. De la 19 ani am făcut din hobby-ul meu, snowboardul, o profesie și mi-a mers bine. Dacă nu e frumos ce fac aici, eu plec. Dacă nu e OK, eu plec mâine. Dar acum mie îmi place și de asta rămân”, descrie Martin aventura sa românească.

Cei zece ani de Red Bull Romaniacs a crescut numărul motocicliștilor profesioniști, pasionați de hard enduro, ceea ce a dus automat și la un nivel mult mai bun al românilor practicanți ai acestui sport.

„Sunt mai mulți români care practică acest sport, de la începutul raliului, dar ce e clar e că a crescut cu siguranță nivelul. Acum vezi români mult mai bine pregătiți decât unguri și cehi. Înainte, până în 2004, era tocmai invers”, susține Martin.

Acesta este printre puținii străini stabiliți la noi în țară care nu poate sta nici măcar o săptămână fără să colinde Munții Carpați. Pentru el, pasiunea pentru motoare și aventură în Carpați a devenit un fel de ”job”.

„Dacă e vremea frumoasă, merg pe munte. Eu nu merg în vacanță la munte, eu merg ca la serviciu, la distracție. Nu am un loc preferat, îmi place totul în munți”, spune Martin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata