Îndrăgostit de Carpaţi – aventura românească a campionului mondial, austriacul căruia i se spune „Romaniacs”

Multiplul campion mondial recunoaște că nu a mers niciodată la grătar în pădure, nu mănâncă mici, el descoperă Munții Carpați pentru a face noi trasee în fiecare an. Nu e vorba doar de aventură, ci și de protecția mediului. Prin schimbarea traseelor, animalele, fauna și flora nu au deloc de suferit. După fiecare competiție, echipa lui Martin adună absolut tot din pădure, pentru a proteja mediul.

„Nu lăsăm niciun gunoi în urma noastră. Noi, după eveniment, curățăm locul. Nu lăsăm urme atât de mari, tocmai pentru a proteja natura, schimbăm în fiecare an traseele. După un an, acolo crește iarba. Păsările, animalele din pădure nu au de suferit din cauza competiției noastre. Mai întâlnim capre și porci mistreți, care rămân cu 20-30 de metri în fața motocicletelor. Animalele știu că oamenii cu motor nu le fac niciun rău, noi nu avem puști, avem ceva în plus, pozitiv, zgomotul de motor”, afirmă Martin.

De numele lui Martin Freinademetz se leagă și „dezmorțirea” celei mai vechi stațiuni montane din România, stațiunea Păltiniș (județul Sibiu). Aici, Martin a amenajat Arena Platoș, cu cinci pârtii de schi, de dificultăți diferite, în lungime totală de 3,5 kilometri. Acolo există instalații de transport pe cablu, de nocturnă, tunuri de zăpadă, centru de închirieri, școală de schi și snowboard, dar și un fun parc cu obstacole, pentru iubitorii acrobațiilor pe zăpadă. Austriacul recunoaște că, deocamdată, afacerea sa nu merge extraordinar, asta din cauza vremii, sezonul rece este tot mai sărac în zăpadă, dar și a birocrației.

„E o afacere e și un hobby. Cu Arena Platoș, acolo e investiție. Credem — nu știu când — că și asta o să meargă. Acum este foarte greu. Nu ne ajută nimic. Vremea nu a ajutat, aproape nimic nu ajută. Birocrația e extraordinar de mare. Afacerea nu este mare, dar dacă nu câștigam nimic, nu puteam sta”, susține Martin.

Acesta a derulat și numeroase proiecte de promovare a conceptului off-road în România. Xventure Offroad România este o organizație fondată de Martin Freinademetz în anul 2003.

Martin Freinademetz a concurat în 2007 la Raliul Dakar, cu licență românească. Pe urmă, în același an, a organizat primul campionat de snowmobil din România, Cupa FRM la Snowmobile „Xventure Snowmobile Cup 2007”, în stațiunea sibiană, Păltiniș. Un an mai târziu, în 2008, a cucerit vârful Moldoveanu (2.544 m), în cadrul unui proiect de promovare a helischiului în munții Făgărașului, împreună cu sibianul Catrinel Naicu, coborând pe schiuri, respectiv, snowboard, panta cu cel mai mare grad de dificultate de pe acest vârf.

„Întotdeauna mi-a plăcut să trăiesc la limită. Exploram zona cu elicopterul pentru a găsi trasee din munții Făgărașului, pe care să schiem. Vremea era excelentă și ne-am zis că trebuie să încercăm. Să cobor cel mai înalt vârf din România a fost un obiectiv pe care mi l-am propus când am ajuns prima dată aici. Sentimentul pe care l-am trăit în timpul coborârii nu poate fi descris, este ceva unic”, a declarat, atunci, Freinademetz.

Acesta este cel care a adus la noi țară singurului raliu de snowmobile din România, „Red Bull1000Trails”, cea mai importantă competiție din Europa de Est dedicată snowmobilelor.

Martin este preocupat și de încurajarea tinerilor să practice sportul. Dovadă, concursul de freeride ‘Inferno’ de la Bâlea Lac, competiție de snowboard și schi extrem.

În 2009, austriacul stabilit la Sibiu a decis să concureze din nou la Raliul Dakar, în America de Sud, din partea României. Acesta a supraviețuit Deșertului Atacama și a încheiat competiția pe locul 39.

Cel mai important eveniment din an pentru Freinademetz este Red Bull Romaniacs. ”Chiar și în Dakar aproape nimeni nu îmi spune Martin, toți mă strigă Romaniacs”, a mărturisit atunci, austriacul.

Preocupat de mediu, Martin, împreună cu echipa sa, a realizat prima hartă a gunoaielor din Munții Cindrel, în cadrul campaniei ‘Let’s do it Romania‘.

În 2012, campionul mondial pasionat de aventură a marcat o altă premieră în România: Prima ediție a Campionatului Național de Slopestyle, în stațiunea Păltiniș. A urmat confruntarea în premieră între doi campioni, la slalom paralel, tot în stațiunea sibiană și primul concurs de Miss Bikini, pe schi și snowboard din România, tot la Păltiniș.

Anul acesta a început bine în familia Freinademetz. Fiul său a câștigat primul concurs, la Păltiniș. La doar 13 ani, Santiago a câștigat, în februarie, primul său concurs, Arena Platoș Freestyle Open, în cadrul etapei inaugurale a Campionatului Național de Snowboard. Urmează testul Red Bull Romaniacs.

Competiția debutează pe 13 iulie când concurenții vor ajunge la Sibiu pentru prima zi de verificări administrative și tehnice. Prologul, showul din centrul orașului Sibiu, care stabilește ordinea de start pentru prima zi din munți, este programat pe 15 iulie, începând cu ora 17,30. După ce vor parcurge traseele din Carpați, cei 350 de concurenți din întreaga lume vor ajunge la final, pe 19 iulie.

Când spui Martin Freinademetz, spui un om modest, un campion care îndeamnă la toleranță.

„Eu cred că ar fi bine dacă în România oamenii s-ar accepta unii pe alții așa cum sunt, cu preocupări diferite. Spre exemplu, să-i accepți pe cei care merg în munți să vâneze, pe cei care merg la grătar, cei care fac sport, până la urmă toți trebuie să aibă un singur interes, în pădure, în munți: să se bucure de natură, nu să se bată pentru acel munte, pentru că natura, muntele acela, este pentru fiecare din noi”, acesta este sfatul lui Martin Freinadametz, pentru cei care se îndrăgostesc de Munții Carpați. Indiferent dacă sunt români sau austrieci. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata