Industria, agricultura şi comunicaţiile, cea mai mare contribuţie la creşterea PIB, atât în T3, cât şi la 9 luni

Industria, agricultura și sectorul comunicațiilor au contribuit cel mai mult la creșterea Produsului Intern Brut /PIB/ atât la nivelul trimestrului III, cât și în primele nouă luni, a declarat, miercuri, președintele Institutului Național de Statistică /INS/, Tudorel Andrei, într-o conferință de presă.

„Prima caracteristică a economiei în primul trimestru se referă la industrie, cu o pondere de peste 30% în PIB. Lucrul foarte bun este că aceasta s-a menținut la nivelul ultimelor trimestre. Industria, atât la nivelul trimestrului III, cât și în primele nouă luni, are contribuția cea mai mare la creșterea PIB, adică aproape jumătate din PIB în această perioadă. De asemenea, agricultura, după ce semestrul trecut a avut o contribuție negativă, în acest moment are o contribuție pozitivă, de 0,2%’, a explicat Andrei.

Potrivit oficialului INS, în sectorul tranzacțiilor imobiliare a existat o menținere a activității, iar în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor contribuția în PIB s-a situat la 25%.

„Sectorul informației și comunicațiilor deține 5% din PIB, dar are o contribuție semnificativă la creșterea înregistrată în această perioadă, respectiv de 25%. Există două ramuri care au avut influență negativă asupra dinamicii PIB, atât la trimestru, cât și la nouă luni: construcțiile și intermedierile financiare. La calcularea PIB prin metoda de cheltuieli trebuie spuse două lucruri: primul este că aceste cheltuieli în consumul final pentru gospodăriile populației și exportul net au contribuit decisiv la creșterea PIB. La nouă luni, exportul a scăzut cu 8,9% în raport cu aceeași perioadă, iar importurile cu 7,8%. În acest sens, s-a redus deficitul’, a precizat șeful INS.

Acesta a adăugat că la capitolul formării brute de capital fix contribuția a fost negativă la formarea PIB, atât la nivelul trimestrului III, cât și la nouă luni.

„Dacă pe primele șase luni ponderea contribuției pe formarea brută de capital fix a fost de aproape 17%, la nouă luni ponderea acestui element s-a mărit la peste 22%’, a spus Tudorel Andrei.

Conform datelor INS, publicate miercuri, Produsul Intern Brut /PIB/ al României, în trimestrul III 2014 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,8%, comparativ cu trimestrul II 2014. Față de același trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creștere cu 3,2% pe seria brută și cu 3,0% pe seria ajustată sezonier.

În primele nouă luni ale anului în curs, PIB a crescut, comparativ cu același interval al anului 2013, cu 2,8%, pe seria brută, și cu 3,1% pe seria ajustată sezonier.

În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010) și a seriei ajustate sezonier, PIB a scăzut, în trimestrul II 2014, cu 0,4% față de trimestrul I 2014 și a crescut în trimestrul I 2014 cu 0,7% față de trimestrul IV 2013.

Datele publicate în octombrie de către Statistică arătau, pentru trimestrul doi comparativ cu primul trimestru, o scădere de 0,9%, iar pentru primul trimestru din an față de trimestrul patru din 2013, un recul de 0,1%.

La începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,4% estimările referitoare la avansul produsului intern brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creștere de 2,2% pentru economia românească.

De asemenea, Comisia Europeană a revizuit în scădere previziunile privind avansul economic al României în 2014 și 2015, estimat la 2% și respectiv 2,4%, față de 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, cum prognozase în mai Executivul comunitar, cu prilejul previziunilor de primăvară.

Autoritățile de la București se așteaptă la o creștere economică de 2,8% în acest an chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%. În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creștere din Europa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata