Insecte, materii prime fără elemente de identificare şi lipsa reţetelor de fabricaţie la o fabrică de suplimente alimentare din Prahova

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au propus, joi, 31 iulie, închiderea temporară a unei unități de producție de suplimente alimentare care funcționează pe raza județului Prahova, după ce, în urma unor percheziții, au fost depistate mai multe nereguli, între care prezența ‘masivă’ de insecte în secția de producție și lipsa documentelor care pot dovedi că se respectă rețele de fabricație a produselor.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Prahova, comisarii au verificat, în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, o unitate de producție de suplimente alimentare și unități de comercializare a acestora, în timpul controlului fiind depistate o serie de nereguli.

Printre deficiențele constatate se numără lipsa documentelor care pot dovedi că se respectă rețetele de fabricație a produselor, prezența ‘masivă’ de insecte în secția de producție, dar și lipsa dovezilor care să ateste că mijloacele de măsurare utilizate la dozarea materiilor prime sunt verificate metrologic.

‘Cu ocazia controlului pe fluxul tehnologic a rezultat faptul că la fabricarea unor suplimente alimentare a căror durabilitate minimală era menționată pe etichetă ca fiind iunie 2015, respectiv iulie 2016, se utilizau materii prime care expirau în data de 31 august 2014. În sala în care se măcinau o parte dintre ingredientele utilizate la prepararea suplimentelor alimentare nu se respectau condițiile prescrise și prevăzute de legislația în vigoare (saci cu produse depozitați pe paviment, în dezordine, alături de resturi de produse finite și materii prime, piese mecanice, centrala termică etc). În depozitul de materii prime au fost identificate produse, în diverse ambalaje, fără elemente de identificare și caracterizare’, se arată în documentul citat.

În urma controlului, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 70.000 de lei, iar comisarii de la Protecția Consumatorilor au propus închiderea temporară a unității de producție.

Zeci de polițiști de investigare a fraudelor, ordine publică și criminalistică din cadrul IJP Prahova au efectuat, joi, opt percheziții în municipiul Ploiești și în localitățile Drajna, Posești și Cerașu la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale ale unor persoane juridice. Acțiunile s-au derulat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul producției și comercializării de suplimente alimentare nutritive, prejudiciul creat prin activitatea infracțională fiind estimat la 830.000 de lei.

La percheziții au participat și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Prahova, Georgian Drăgan, șase persoane au fost conduse la audieri, urmând ca în cauză să fie dispuse măsurile legale.

De asemenea, au fost ridicate în vederea cercetărilor mai multe bunuri și înscrisuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata