Inspecţia Muncii: Angajaţii care lucrează în aer liber trebuie să primească ceai fierbinte şi pauze de refacere

Angajatorii sunt obligaţi, atunci când temperatura scade sub minus 20 de grade, sau în condiţii de vânt care pot fi corelate cu aceste valori, să distribuie angajaţilor care lucrează în astfel de condiţii ceai fierbinte (0,5 – 1 litru/persoană/schimb), să le acorde pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare (în spaţii fixe sau mobile, cu microclimat corespunzător) şi să asigure echipamentul individual de protecţie, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii, Eugen Tifin.

‘Aceste măsuri minimale de protecţie a sănătăţii salariaţilor trebuie luate dacă temperaturile extreme se menţin cel puţin două zile consecutiv’, a subliniat reprezentantul Inspecţiei Muncii.

Acesta a precizat că, în prezent, inspectoratele judeţene derulează acţiuni de conştientizare şi verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor la temperaturi extreme.

În situaţia în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau ai salariaţilor, va fi dispusă reducerea duratei de lucru în mod corespunzător sau întreruperea lucrului cu asigurarea continuităţii la locurile de muncă unde nu este posibil acest lucru. Totodată, vor fi stabilite modalităţile de recuperare a timpului nelucrat.

În caz de nerespectare a prevederilor legale privind măsurile care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, pot fi aplicate amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.

Administraţia Naţională de Meteorologie are obligaţia de a comunica zonele în care temperatura atinge pragurile valorice menţionate, precum şi zonele pentru care se prognozează atingerea sau depăşirea acestor praguri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata