Instalarea tinerilor fermieri, conform noului PNDR: Sprijin de maximum 60.000 de euro, acordat în două tranşe. Vezi care vor fi condiţiile!

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat versiunea consultativă a fişelor măsurilor de finanţare a investiţiilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Documentele făcute publice marţi, 25 februarie,  oferă informaţii preţioase referitoare la sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, scrie agrointel.ro.

Potrivit draftului postat pe www.madr.ro, Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi sub-măsura 6.1 din noul PNDR. ”Intervenţia prin această sub-măsură va creşte numărul de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie şi care vor fi încurajaţi să realizeze investiţii, să se asocieze, să participe la lanţurile scurte de aprovizionare”, se arată în document.

Suma maximă pe care o va putea accesa un tânăr fermier este de 60.000 de euro, iar sprijinul va fi acordat în două traşe: 70% din bani la primirea deciziei de finanţare şi 30% din sprijin în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.

Acordarea celei de-a doua tranşe va fi condiţionată de implementarea şi îndeplinirea Planului de afaceri depus la solicitare. În cazul în care termenii acestui plan nu vor fi respectaţi, beneficiarul va fi obligat să returneze prima tranşă, proporţional cu obiectivele nerealizate.

Condiţiile de eligibilitate propuse în noul PNDR:

-solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili

-solicitantul deţine o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 15.000 şi 50.000 de euro (valoare Producţie Standard)

-solicitantul deţine sau dobândeşte competenţe sau calificări profesionale specifice până la finalizarea proiectului

-solicitantul prezintă un Plan de afaceri pe care îl va implementa conform cerinţelor Regulamentelor privind sprijinul pentru dezvoltarea rurală acordat din FEADR

-solicitantul are domiciliul stabil în unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul unde se află exploataţia

-solicitantul va deveni fermier activ în condiţiile prevăzute de Regulamentul privind sprijinul pentru dezvoltarea rurală acordat din FEADR

-solicitantul lucrează efectiv în agricultură şi nu deţine concomitent alt loc de muncă în afara unităţii teriorial-administrative în care este situată exploataţia sau zonele limitrofe

-solicitantul demonstrează înaintea celei de-a doua tranşe de plată îmbunătăţirea performanţelor economice ale exploataţiei, prin producţia proprie comercializată în procent de minim 30% din valoarea primei tranşe de plată

-Planul de afaceri trebuie să prevadă creşterea exploataţiei proporţional cu sprijinul public nerambursabil solicitat

Draftul privind măsurile pentru PNDR 2014-2020 se află în dezbatere publică. O formă finală este preconizată a fi transmisă Comisiei Europene în jurul datei de 20 martie 2014.

Citește și
1 Comentariu
  1. bighiu maria spune

    AM UN TEREN DE 4,5HA SI VREAU SA INFIINTEZ O LIVADA DE 1 HA NUC 2 HA MAR SI 1,5 PRUN ,AM 35 ANI CUM ASI PUTEA OPTINE SPRIJIN DE INSTALARE?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata