Insulele Hawaii, vulnerabile la producerea unui tsunami masiv

Insulele Hawaii ar putea fi lovite curând de un tsunami puternic, avertizează cercetători americani, după ce au descoperit de curând urme ale unei mari acumulări de sedimente marine într-o dolină din Hawaii.

Conform cercetătorilor, această formă de relief este dovada producerii unui tsunami masiv care a lovit arhipelagul în urmă cu 500 de ani, între 1425 și 1665, și există riscul ca fenomenul să se repete în viitorul apropiat, scrie portalul dailydigestnews.com.

Valurile uriașe de acum o jumătate de mileniu au fost generate de un cutremur produs în apropierea Alaskăi, cu o magnitudine de 9.0 grade. Pentru estimarea datei de producere a cutremurului s-a folosit carbon radioactiv.

Poziționarea insulelor în mijlocul Oceanului Pacific face ca arhipelagul să fie vulnerabil în fața unor tsunami provocate de cutremure produse atât în apropiere, cât și la distanțe mai mari.

Un astfel de tsunami a avut loc la 1 aprilie 1946, în urma unui cutremur produs în Insulele Aleutine, cu o magnitudine de 8.1. Tsunami-ul a avut zece metri înălțime și a ucis 170 de oameni, provocând pagube de peste 10 milioane de dolari.

Rhett Butler, geofizician de la Universitatea Hawaii din Manoa, a atras atenția asupra riscului producerii tsunami-urilor în apropiere de arhipelag ca urmare a cutremurelor, pentru ca locuitorii să conștientizeze acest lucru.

Autoritățile statului Hawaii au întocmit hărți de evacuare pe baza informațiilor privind tsunami-ul din 1946 și a celui care a lovit Japonia în 2011.

Cercetarea coordonată de geofizicianul Rhett Butler a fost publicată la 3 octombrie în ‘Geophysical Research Letters’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata