Inundaţiile care au afectat România în 2014 au provocat pierderi de vieţi omeneşti şi daune de milioane de euro

România s-a confruntat în anul 2014 cu inundații grave, zeci de județe din țară având de suferit în urma precipitațiilor abundente, care au dus la creșterea debitelor râurilor și pâraielor și la alunecări de teren.

Sute de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, după ce apa le-a distrus parțial sau în totalitate, iar mii de forțe de ordine au acționat în zonele afectate. Apa a luat cu ea și vieți omenești, mai multe persoane fiind neputincioase în fața urgiei. Inundațiile au produs pagube estimate la milioane de euro.

Primele inundații care au afectat mai multe județe ale țării au fost înregistrate încă din luna martie a acestui an, cele mai afectate fiind Olt și Dolj, peste 50 de persoane fiind evacuate, iar zeci de case și curți au fost inundate ca urmare a precipitațiilor și creșterilor de debite ale râurilor și pâraielor din aceste zone.

În data de 4 martie, drumul județean 641 Mischii — Caracal a fost inundat în zona comunei Pielești, sat Pârșani, zona de sub traversarea podului de cale ferată, de apele revărsate ale pârâului Teslui, motiv pentru care autoritățile au decis închiderea acestui drum și devierea circulației pe o rută ocolitoare situată aval 500 metri.

Două zile mai târziu, în data de 6 martie, pârâul Dorofei care traversează comuna Movileni din județul Olt a ieșit din matcă și a inundat zece locuințe și aproximativ 100 de gospodării, potrivit primarului localității, Sorin Toma. Situația s-a înrăutățit câteva ore mai târziu, când aproximativ 270 de gospodării din șase localități din județul Olt au fost afectate de inundații, în Movileni și Șerbănești, apa intrând și în 30 de case. Un număr de 30 de persoane ale căror gospodării sau locuințe au fost inundate, au plecat din case la rude, de teama apelor revărsate ale pârâului Dorofei.

În 7 martie, digul râului Teslui din comuna doljeană Drăgotești a fost rupt de ape în mai multe locuri, iar zeci de gospodării și locuințe au fost inundate, iar în 8 martie, o casă din comuna Găvănești din județul Olt a fost avariată din cauza inundațiilor produse de revărsarea pârâului Gemărtălui, cele opt persoane care locuiau acolo fiind evacuate de autoritățile locale și cazate la un localnic.

Tot în luna martie, trei localități vâlcene au fost afectate în urma ploilor, înregistrându-se alunecări de teren, dar și inundații în zeci de gospodării.

Situația s-a înrăutățit pe parcursul lunii aprilie, când au fost afectate de inundații județele Olt, Vâlcea, Argeș, Prahova, Gorj și Teleorman. Apele au luat cu ele și vieți omenești, patru persoane date dispărute fiind găsite decedate.

În județul Olt, urgia s-a dezlănțuit cu trei zile înainte de Paști, când apele revărsate ale pârâului Iminog au inundat 130 de gospodării și 140 de hectare de terenuri agricole din comuna Schitu, în zonă intervenind pompierii de la ISU Olt.

Cu o zi înainte de Înviere, echipe de pompieri și jandarmi au intervenit în mai multe localități din județul Olt pentru evacuarea apei din casele și gospodăriile inundate în urma ploilor abundente, cele mai multe gospodării afectate fiind în localitățile Șerbănești și Movileni.

Tot în 19 aprilie, autoritățile locale și pompierii au evacuat cinci copii din comuna olteană Movileni, care locuiau în case inundate, minorii fiind duși la rude din localitate ale căror case nu au fost afectate de inundații.

În județul Vâlcea, mai mulți localnici și-au petrecut noaptea de Înviere alături de echipele ISU, ajutând la scoaterea apei din gospodării, iar în ziua de Paști, zeci de anexe gospodărești și sute de hectare de terenuri agricole din județul Argeș au fost afectate de inundații.

Apele revărsate au inundat 48 de anexe gospodărești din mai multe localități, precum și 429 de hectare de pășuni și terenuri arabile. De asemenea, a fost afectat un podeț din comuna Ștefan cel Mare, iar un punct de transformare din comuna Micești a cedat, fiind întreruptă furnizarea curentului electric în 300 de gospodării.

A doua zi de Paști, un copil în vârstă de 13 ani a dispărut din localitatea argeșeană Miroși, echipele Inspectoratului pentru Situații de Urgență efectuând căutări în apele râului Teleorman, mai multe sectoare ale râului fiind sub Cod roșu de inundații. Tot în aceeași zi, pompierii au găsit cadavrul unui bărbat care căzuse în apele pârâului Bucovel din localitatea Bucov.

Un număr de 13 localități prahovene au fost afectate în aprilie de inundații, echipajele de pompieri intervenind cu motopompe pentru evacuarea apei din 16 gospodării, din opt locuințe, opt beciuri și dintr-o anexă gospodărească.

Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat în 21 aprilie că efectivele de polițiști și jandarmi care au acționat la inundații și-au făcut datoria.

Acesta a adăugat că în urma căutărilor efectuate, cele două persoane, din Olt și Prahova, dispărute „din păcate au fost găsite decedate”.

„Referitor la situația copilului de 13 ani dispărut în localitatea Surdulești, județul Argeș, sunt în desfășurare misiuni de căutare cu efective mărite de populație, poliție, jandarmerie și situații de urgență”, a precizat vicepremierul.

Câteva ore mai târziu, Oprea a declara că patru persoane dintre cele date dispărute în urma inundațiilor au fost găsite decedate, iar numărul localităților afectate de inundații a scăzut de la 86 la 35 în ultimele ore.

În 22 aprilie, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova au acționat în comuna Ariceștii Rahtivani, pentru recuperarea de pe o insuliță a trei persoane care au fost surprinse de apele umflate ale râului Prahova, iar două zile mai târziu, apa în mai multe gospodării din cartierul Căzănești din Râmnicu Vâlcea a depășit un metru, la fața locului intervenind angajații ISU.

Și județul Gorj a fost afectat de inundațiile din luna aprilie, pompierii intervenind pe 24 aprilie pentru evacuarea apei din mai multe gospodării din comuna Dănești și orașul Turceni.

Ca urmare a ploilor abundente din aprilie, un număr de 18 localități ale județului Prahova s-au confruntat cu alunecări de teren, în două localități în care se află peste 300 de gospodării accesul făcându-se doar pietonal, iar o comună fiind alimentată cu apă din cisterne ale ISU Prahova.

Și în județul Vâlcea, în data de 24 aprilie, peste 50 de gospodării au fost afectate de inundații, calea ferată Râmnicu Vâlcea-Sibiu a fost închisă și mai multe drumuri județene au fost blocate în urma alunecărilor de teren.

Nici luna mai nu a fost mai blândă în ceea ce privește inundațiile, precipitațiile abundente afectând județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Dâmbovița, Argeș și Vâlcea.

În județul Mehedinți, sute de gospodării au avut de suferit. Astfel, pe 4 mai, peste 70 de gospodării au fost afectate de inundații ca urmare a unor revărsări de râuri și a viiturilor formate pe versanți. Numai în comuna Bălăcița, sat Gvardenița au fost inundate de apele râului Deznățui 50 de gospodării, locuitorii din acestea fiind evacuați la sediul primăriei sau pe la rude. De asemenea, două artere de circulație rutieră din județul Mehedinți au fost afectate, făcând imposibil traficul către localitățile din sudul județului. Și circulația trenurilor a fost afectată de inundații, aceasta fiind întreruptă între Drobeta Turnu Severin și Craiova.

În județul Dolj, peste 80 de gospodării și case din cinci sate, străzi din Craiova și trei drumuri județene au fost inundate în urma ploilor abundente și a scurgerilor de apă de pe versanți la începutul lunii mai, iar în Gorj, potrivit unui bilanț ISU din 4 mai, 43 de grădini, 9 anexe gospodărești, un beci și 140 de hectare de teren arabil au fost inundate.

În data de 5 mai, aproape 70 de locuințe au fost inundate în mai multe localități din județul Argeș, apele revărsate afectând mai multe poduri și sectoare de drum. Cea mai gravă situație s-a înregistrat în comuna Micești, sat Păuleasca, unde autoritățile au dispus și evacuarea unor localnici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata