Inundaţiile, prognozabile cu luni înainte prin sateliţi

Sateliții care supraveghează variațiile gravitației la suprafața Terrei ar putea avertiza asupra riscului inundațiilor cu câteva luni înainte de producerea acestora, afirmă un studiu publicat duminică și citat de AFP.

Cercetători de la Universitatea Californiei din Irvin au alcătuit o hartă a bazinului fluviului Mississippi cuplând măsurători efectuate la sol cu datele furnizate de sateliții GRACE ai NASA, lansați în 2002 pentru a măsura cu foarte mare precizie gravitația terestră.

Ei au descoperit că variațiile infime ale gravitației indică perfect cantitatea de umiditate încorporată la suprafața Pământului. Prin extensie, ele permit deci să se calculeze cum va reacționa un bazin fluvial în cazul unor precipitații sau ninsori excepționale.

Cu cât solul este mai uscat, cu atât el poate absorbi și păstra mai mult apa. Dar dacă el este aproape saturat, precipitațiile se vor scurge foarte rapid spre bazinul fluvial și vor face să crească nivelul apei.

Cercetătorii și-au testat tehnica retroactiv, studiind inundațiile masive care au afectat în primăvara 2011 râul Missouri, cel mai important afluent al Mississippi-ului, catastrofă care nu survine în medie decât la o dată la 500 de ani.

Modelul lor a funcționat bine doar la scară mare, el permițând alertarea asupra riscurilor de inundații cu șase sau 11 luni înainte, asigură ei.

Cu titlu comparativ, previziunile bazate pe umiditatea solului și topirea zăpezilor măsurate la suprafață nu depășesc în general două luni, în timp ce previziunile meteo se plafonează la 10 zile.

‘Fenomenele create prin saturarea solurilor sunt cele mai în măsură să provoace inundații la scară mare și devastatoare, căci într-un astfel de caz un mare volum de apă se deversează în cursurile de apă’, avertizează studiul, publicat în revista britanică Nature Geoscience.

Această metodă nu este totuși un panaceu, recunosc cercetătorii. Ea necesită o bună cunoaștere a utilizării terenurilor, a irigației și a hidrografiei regiunii vizate. Metoda este inutilă în zonele în care ninsoarea și saturarea solurilor sunt slabe, precum cele supuse în fiecare an musonului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata