Ioan Armenean (ARPZS): Fabricile de zahăr, în război cu Ministerul Agriculturii din cauza tăierii cotei

Președintele Asociației Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă (ARPZS), Ioan Armenean, directorul general al TEREOS România din Luduș, a declarat marți,  că fabricile de zahăr sunt într-un „război” cu Ministerul Agriculturii, care printr-un ordin, suspendat ulterior de o instanță de judecată, a tăiat cotele de zahăr alocate și nu le-a mai restituit, așa cum a promis.

‘Am acționat în instanță Ministerul Agriculturii, Justiția și-a spus cuvântul suspendând Ordinul nr. 707. Mai mult, am câștigat în primă instanță ca acest ordin să fie anulat, urmează probabil faza de apel, suntem într-un război practic cu Ministerul Agriculturii (…) Fabrica de Zahăr Luduș, actualmente TEREOS România, este într-o situație delicată pentru că cota pe care a primit-o istoric după aderarea României la Uniunea Europeană, primită după calcule și legislație europeană corect aplicată, de 33.391 de tone, printr-un ordin pe care noi îl considerăm ilegal și târziu dat, în 2013, după ce sfecla era semănată, Ordinul 707 (al Ministerului Agriculturii, n.r) a redus cota la 26.008 tone. Deci o pierdere de peste 7.000 de tone, care nu mai poate fi produsă într-o zonă în care sfecla este la ea acasă‘, a arătat Ioan Armenean.

Președintele ARPZS a adăugat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ministrul Daniel Constantin și prin secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu, a promis restituirea cotei de zahăr dacă se ajunge la o producție de sfeclă de zahăr de 6.000 de hectare, fapt ce nu s-a mai întâmplat.

‘Ni s-a promis că în 2014-2015 ne vor da înapoi cota care ni s-a luat. Suntem în ianuarie 2015, această cotă nu a fost redată, noi (Fabrica din Luduș, n.r.) am produs pe 6.000 de hectare cea mai mare producție din istoria fabricii, 54.000 tone de zahăr, cu o producție medie de 60.000 de tone (de sfeclă de zahăr, n.r.) la hectar (…) Suntem în situația ca acest ordin care a fost promis, nu s-a mai dat. În luna decembrie, domnul secretar de stat Botănoiu a promis clar și a pus pe site-ul Ministerului hotărârea de a suspenda Ordinul 707, pentru că este o acțiune legală, și că fabrica noastră își va primi cota. Suntem în ianuarie, avem contract pentru 2015, dar nu știm cât vom cultiva. Este o degringoladă totală cât are cota fabrica, cât poate vinde’, a menționat Armenean.

Acesta crede că Ordinul 707 a fost emis ‘la presiunile făcute de fabricile de zahăr de la Roman și de la Bod’, care susțineau că fabricile din Luduș și Oradea nu și-au îndeplinit cotele în anii anteriori, fapt care nu ar fi real. ‘Nu este adevărat. Zahărul are legislație europeană, este transfrontalier, noi, Fabrica de Zahăr Luduș, totdeauna ne-am făcut cota! MADR neagă acest lucru, Bruxellesul știe că ne-am făcut cota. Pot să spun că actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu a depus un efort de a înțelege toate părțile în luarea unei decizii corecte. Cât despre Ordinul 707, justiția a spus că este ilegal, este părtinitor și foarte, foarte periculos pentru agricultura din Transilvania’, a accentuat Armenean.

Președintele Asociației Române a Producătorilor de Zahăr din Sfeclă a mai susținut că actuala conducere a MADR nu înțelege ce înseamnă sfecla de zahăr pentru zona Transilvaniei și faptul că doar cultivarea plantelor tehnice îi poate salva pe agricultorii de aici. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata