Ioan Mironescu, condamnat definitiv la 15 ani închisoare

Liderul lumii interlope din Piatra Neamţ Ioan Dumitru Mironescu a fost condamnat definitiv vineri, 5 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 15 ani închisoare, fiind acuzat că a comandat amplasarea, în ianuarie 2013, a unei bombe artizanale sub maşina unui alt interlop din oraş Bogdan Mararu, cu a cărui familie se afla în dispută de mai mult timp.

Instanţa supremă a respins apelul declarat de Ioan Mironescu şi complicii săi, fiind menţinută sentinţa dată în aprilie 2014 de Curtea de Apel Bacău. Tot atunci, Mironescu a fost obligat la plata unor daune morale în valoare de 25.000 de lei pentru cei doi copii ai lui Bogdan Mararu.

În acelaşi dosar, complici ai lui Ioan Mironescu au primit ani grei de închisoare: Daniel Hoşteanu (fost Pădurariu) — 10 ani închisoare, Petrică Jâtaru — 9 ani, Irinel Cosmin Lăcătuş — 12 ani de închisoare, Ovidiu Popa — 15 ani închisoare şi Emil Cristofor — 7 ani închisoare.

Ioan Mironescu şi complicii săi au fost trimişi în judecată în martie 2013 de procurorii DIICOT, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unei grupări infracţionale, acte de terorism, instigare/tentativă la distrugere, instigare/tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Procurorii susţin că Ioan Dumitru Mironescu şi Daniel Pădurariu au constituit o grupare infracţională, instigându-i pe ceilalţi membri ai grupării să-l ucidă pe Bogdan Mararu, oponent pe plan local al lui Mironescu.

În acest scop, Mironescu a procurat şi predat complicilor săi un dispozitiv exploziv improvizat, având greutatea de circa 1.000 grame.

Dispozitivul era perfect funcţional şi apt de a detona şi conţinea un amestec de produse chimice din categoria materiilor şi amestecurilor explozive.

În noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orei 2,20, membrii grupării au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, maşina fiind parcată în spaţiul public, în apropierea locuinţei acestuia din Piatra Neamţ. Atentatul a fost dejucat ca urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală, care monitorizau activitatea grupării.

Atentatul pus la cale de Ioan Mironescu era o replică la încercarea de asasinat pusă la cale de fraţii Mararu. Astfel, Bogdan şi Răzvan Mararu l-au angajat pe moldoveanul Vitalie Proca să îl ucidă pe Ioan Mironescu. În noiembrie 2012, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din Bucureşti, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăila, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47. Tânărul a scăpat cu viaţă, iar Vitalie Proca a fost prins mai târziu în Rusia şi adus în România.

Bogdan şi Răzvan Mararu au fost condamnaţi în primă instanţă la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, iar Vitalie Proca a primit 12 ani şi jumătate detenţie. Recent, fraţii Mararu au fost plasaţi în arest la domiciliu, procesul lor aflându-se în faza de apel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata