Ioana Petrescu: Nu mă şifonez aşa uşor, dar m-am şifonat când s-a spus că am vrut să ridic taxele

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat miercuri, 16 iulie, la Antena 3, că a publicat pe site proiectul Codului fiscal și al celui de procedură fiscală pentru ca timpul de dezbatere să fie cât mai lung și să poată fi făcute modificări, și că s-a ‘șifonat’ atunci când s-a spus că vrea să mărească taxele.

‘Am pus pe site proiectele de Cod fiscal și de procedură fiscală. Am vrut să le pun în dezbatere publică cu foarte mult timp înainte ca ele să treacă prin Parlament, să avem timp să dezbatem, să scoatem, să punem ceva în ele, dar am văzut că nici asta nu s-a înțeles, că atunci când le pui în dezbatere nu e o formă finală, mai poți să scoți, mai poți să pui. Nu m-a durut nimic din ce s-a spus zilele acestea pe televizor despre întâlnirea de la Cotroceni. Deloc. Mi s-a părut amuzant. M-a durut însă foarte mult când s-a spus că vreau să cresc taxele. Pentru că nu despre asta era vorba. Nu mă șifonez atât de ușor, dar m-am șifonat atunci când s-a spus că am vrut să ridic taxele’, a spus Ioana Petrescu.

Acesta a subliniat că măsura privind taxa pe proprietate îi afectează doar pe cei care fac afaceri și elimină concurența neloială.

‘Să lămurim un pic cu taxele pe proprietate, pentru că titlurile erau ceva că bunicuța va plăti mai mult la taxa pe proprietate. Este vorba ca taxa de proprietate să fie plătită pe destinație. Deci după cum folosești clădirea respectivă și nu după cine este proprietarul. Asta înseamnă că, dacă ești persoană fizică și, de exemplu deții hotel, sau ești persoană juridică care deține un hotel, ar trebui să plătești aceleași taxe pe proprietate. Înainte persoanele fizice plăteau mult mai puțin. Era o competiție neloială în mediul de afaceri. Este o măsură cerută de mediul de afaceri, cerută de FMI, pusă în Scrisoarea de intenție cu FMI, semnată de Guvern, asumată și de președinte. Acel lucru l-am pus în Codul fiscal și îl susțin și în continuare. Dar a fost interpretat: cresc eu taxele pe proprietate și de acolo se scot banii pentru CAS. Nu este adevărat. Impactul acestei măsuri asupra bugetului este foarte mic și este o măsură bună. Îi afectează doar pe cei care fac business, elimină acea competiție neloială și nu afectează nicio bunicuță sau pe cineva care nu își folosește clădirea în scopuri economice‘, a explicat ministrul Finanțelor.

Ministerul de Finanțe a publicat vineri pe site-ul propriu un proiect de modificare a Codului Fiscal, conform căruia clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice care sunt folosite în scop nerezidențial urmau să fie impozitate suplimentar, impozitele pentru autoturismele mici se măreau, iar cele pentru mașinile cu capacitatea de peste 2.000 de centimetri se reduceau.

Majorări de impozit urmau să fie efectuate și pentru mașini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

În plus, din 2015, autoritățile locale ar fi avut dreptul să majoreze impozitele și taxele locale cu până la 50% față de o marjă de 20% în prezent

Sâmbătă, atât proiectul Codului Fiscal cât și al celui de Procedură Fiscală, au fost retrase de pe site, în urma solicitării premierului Victor Ponta, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. K2 spune

    d.soara Petrescu, am o singura intrebare pt. dvs.: cum poate un absolvent de Harvard (si nu numai) sa stea langa un plagiator? Din pacate, constatat, ca, indiferent de studiile absolvite, aceasta isi pierde coloana vertebrala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata