Ioana Petrescu susţine reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, de la 1 iulie, şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit

Reducerea contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit sunt două dintre măsurile pe care le susţine Ioana Maria Petrescu, propusă pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice.

„Sunt de acord că munca în România este mult prea fiscalizată, ratele sunt mult prea mari şi ceea ce se plăteşte din partea angajatorului şi ceea ce se plăteşte din partea angajatului. Am fost întotdeauna un mare adept al reducerii CAS cu cinci puncte procentuale şi voi sprijini această măsură cât pot pentru a intra în vigoare de la 1 iulie”, a declarat Ioana Maria Petrescu, în cadrul şedinţei comisiilor parlamentare reunite.

Potrivit sursei citate, reducerea CAS va stimula firmele să facă angajări şi, mai ales, să angajeze „cu acte”. „Această măsură va ajuta şi la reducerea evaziunii fiscale. Ştim că avem o piaţă neagră de muncă foarte mare în România şi aceasta trebuie redusă”, a mai spus Ioana Maria Petrescu.

Referitor la scutirea de impozit pe profitul reinvestit, ea a precizat că susţine această măsură deoarece este convinsă că va aduce o creştere a investiţiilor străine directe. „O mare parte dintre firmele cu capital străin, în momentul de faţă, îşi iau profiturile şi le duc în afara ţării. Noi am dori ca ele să şi le păstreze în ţară şi să le reinvestească. Pe de altă parte vrem să stimulăm formarea de capital şi investiţiile. Comisia de Prognoză a făcut un studiu de impact asupra acestei măsuri şi a estimat un impact pozitiv asupra PIB-ului de 0,5%”, a explicat Ioana Petrescu.

În ceea ce priveşte reducerea taxei pe valoarea adăugată, ministrul nominalizat a spus că o astfel de măsură depinde de spaţiul bugetar, dar şi de contabilizarea rezultatelor acestei măsuri în panificaţie. Ea susţine că reducerea TVA la pâine a dat rezultate încurajatoare, având în vedere cifrele care reies dintr-un studiu realizat pe o perioadă de 2 – 3 luni, a mai spus Ioana Petrescu. „Nu putem spune că acest studiu este concludent, dar rezultatele au fost încurajatoare din punct de vedere al colectării şi asupra preţului pâinii. Faptul că avem aceste rezultate încurajatoare şi dacă ne permite spaţiul bugetar sper să putem reduce TVA şi la alte alimente”, a explicat ministrul nominalizat pentru Finanţe.

Referitor la achiziţiile publice, ea a spus că nu trebuie să se ţină cont doar de preţul minim, ci ar trebui să fie luaţi în calcul şi indicatori de calitate.

În plus, Ioana Maria Petrescu a spus că, în calitate de ministru al Finanţelor, va continua demersurile în privinţa creşterii eficienţei colectării taxelor, prin restructurarea ANAF şi dezvoltarea Direcţiei Antifraudă. Ea a promis un dialog transparent cu firmele în vederea susţinerii mediului de afaceri, dar şi menţinerea acordurilor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, care reprezintă un semnal de stabilitate dat de România în special în actualul context internaţional.

Noii miniştri ai Cabinetului Ponta III au fost avizaţi favorabil, marţi, de comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Urmează ca plenul reunit al Parlamentului să acorde vot de încredere la ora 15,00. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata