Iohannis: A fost nevoie să moară oameni ca demisia Guvernului să se producă

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 4 noiembrie, că demisia Guvernului s-a produs foarte târziu.

„Târziu, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a arătat că de la preluarea mandatului său prezidențial s-au făcut mulți pași în direcția bună, însă în ultimele săptămâni lucrurile au luat o altă turnură.

„În data de 20 octombrie a avut loc un accident, polițistul Bogdan Gigină, care conducea o coloană oficială, a murit într-un accident. Acest lucru a produs multă emoție, multă indignare. După 10 zile, în 30 octombrie, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat, dacă pot să mă exprim așa, nervul națiunii, a atins cel mai sensibil nerv al națiunii române. Oamenii care inițial au fost doar indignați au devenit revoltați. Au așteptat acțiuni, au așteptat rezultate, au așteptat, de ce să n-o spunem, demisii din partea unor politicieni care evident au eșuat. Oamenii au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea, să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decât foarte târziu, foarte târziu au înțeles că nu pot face orice, nu pot ignora voința poporului”, a susținut Iohannis.

El a subliniat că accidentul cu polițistul care a murit și tragedia de la clubul Colectiv s-au produs deoarece legi și norme au fost ignorate, iar cei care au fost responsabili de verificarea, de impunerea legii nu și-au făcut datoria.

„Aseară indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta indignarea, revolta, nemulțumirea. Majoritatea în București, dar și în multe alte orașe. S-a ieșit în stradă. Trebuie să recunoaștem, manifestanții au avut dreptate. Ei au solicitat lucruri de bun-simț. Au solicitat demisiile celor vinovați, au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc, după părerea mea, cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au ieșit, au protestat, au mers în diferite locuri unde și-au spus nemulțumirile. Practic nu au fost incidente, nu au fost încăierări, abordări nepotrivite, dar oamenii au arătat clar ce așteaptă — schimbarea”, a declarat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că solicitările protestatarilor sunt corecte, punctând că viitorul Guvern va trebui să vină cu soluții la acestea.

„Este adevărat și demonstranții aici au făcut un lucru simplu — ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Cred că aceste solicitări sunt corecte. Sunt solicitări de bun-simț. S-a vorbit despre clădirile din București care sunt supuse riscului seismic și unde trebuie intervenit. Perfect adevărat. S-a vorbit despre îmbunătățirea situației din spitale. Perfect adevărat”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că aceste propuneri trebuie să fie luate în seamă de politicieni.

„Oricine va fi în următorul Guvern va trebui să ia seama de aceste chestiuni și va trebui să vină cu soluții”, a adăugat Iohannis.

Președintele a precizat că în acest caz va fi nevoie de consultări publice și politice.

„Politicienii vor trebui să se obișnuiască să asculte pe cel care i-a trimis acolo, pe cetățean, și atunci vom putea împreună să rezolvăm mult mai repede, mult mai eficient o serie de probleme care ne sunt cunoscute, dacă e să fim cinstiți. Noi știm aceste lucruri, doar că unii care au guvernat au preferat să le amâne sau să le ignore. Sper că următorii guvernanți nu vor repeta această greșeală”, a conchis șeful statului.

El a precizat că, până la sfârșitul acestei săptămâni, vrea să finalizeze prima rundă de consultări pentru a avea o imagine despre cum văd partidele soluționarea acestei situații.

„Vom avea un Guvern interimar, vom avea o soluție pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează”, a arătat Iohannis.

Cu privire la variantele lansate de partide și analiști, șeful statului a susținut că nu dorește să intre în detalii tehnice.

„După ce vom parcurge următorii pași, după prima rundă de consultări, voi veni în fața opiniei publice și voi expune primele concluzii, opinia mea în ce privește demersul ulterior, însă aceste schimbări sunt doar un nou pas, un pas important, dar doar un pas în direcția schimbării politicii românești, în direcția îmbunătățirii performanței clasei politice românești, despre o politică așa cum o dorim cu toții, pragmatică și transparentă. Mai este mult de făcut. Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri care, în final, vor duce la un altfel de politică în România, o politică pentru cetățeni, previzibilă și transparentă”, a declarat Iohannis.

El a subliniat că Guvernul a demisionat „foarte târziu”.

„A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat și s-ar fi impus respectarea normelor și a legilor niciunul nu ar fi trebuit să moară”, a spus Iohannis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata