Iohannis: Ca preşedinte al României, voi susţine creşterea bugetului Apărării

7

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri că, în cazul în care va fi ales președinte al României, va susține creșterea bugetului Apărării, adăugând că scopul clasei politice trebuie să fie acela de a asigura acestui domeniu o finanțare de 2% din PIB în fiecare an.

„Ca președinte al României, voi fi garantul continuării marilor direcții de politică externă și de securitate a țării, care au reprezentat o veritabilă sursă de occidentalizare a României în ultimii 20 de ani. Aceasta înseamnă aprofundarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite, creșterea rolului, a greutății României în NATO și UE, eforturi consistente de a întări, pe zona noastră, instituțiile cu semnificație în securitatea națională. Dacă voi fi ales președinte al României, voi susține creșterea bugetului Apărării. Consider că ținta întregii clase politice trebuie să fie asigurarea constantă a unei finanțări anuale de 2% din PIB”, a afirmat Iohannis.

El a susținut că Armata are multe nevoi, ca urmare a subfinanțării din ultimii ani, și că, în contextul regional dificil, trebuie realizat un efort, asumat de întreaga clasă politică, pentru a îmbunătăți înzestrarea militarilor și calitatea vieții acestora.

„Majorarea bugetului pentru Apărare va reprezenta și o oportunitate de parteneriat tehnologic între firmele românești din industria de apărare și companiile europene și americane, va însemna noi locuri de muncă și va contribui și la întărirea dimensiunii economice, nu doar la cea militară, a Parteneriatului strategic dintre România și SUA”, a susținut Iohannis.

El a subliniat că România, în prezent, este într-o situație optimă în ceea ce privește politica de alianțe care asigură independența și integritatea teritorială a României.

Candidatul ACL la funcția de președinte al României a subliniat că Parteneriatul strategic cu SUA, alături de calitatea de membru al NATO și al Uniunii Europene, reprezintă pentru România elementul fundamental al politicii externe și de securitate a țării noastre.

Iohannis a arătat că, în contextul crizei din Ucraina, Estul Europei și România au nevoie ca solidaritatea trans-atlantică să se manifeste cât mai evident.

„Trebuie să arătăm împreună că spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, că nimeni nu poate reînvia politica sferelor de influență sau redesena granițele”, a spus liderul PNL.

De asemenea, el a indicat faptul că dimensiunea militară și politică a Parteneriatului strategic cu SUA este excelentă și că dimensiunea economică trebuie să devină la fel de dinamică, iar acest obiectiv nu poate fi atins decât dacă România va avea un stat de drept puternic.

Astfel, Iohannis a arătat că este nevoie de instituții puternice care să lupte împotriva corupției, pentru a arăta investitorilor că statul de drept funcționează.

Liderul PNL a mai arătat că, în calitate de președinte al României, va pleda pentru o abordare pro-activă la nivelul NATO, aptă să susțină interesele României în Alianță, și va fi garantul respectării tuturor angajamentelor asumate. El a menționat că susținerea proiectului antirachetă al NATO va rămâne o prioritate pentru România, susținând că țara noastră trebuie să asigure mijloacele necesare pentru îndeplinirea obligațiilor la nivelul Alianței.

„Nu voi accepta, ca președinte, să continuăm să facem așa-zise economii la buget refuzând sau amânând ocuparea unor posturi care asigură reprezentarea țării în structurile NATO”, a spus Iohannis.

El le-a mulțumit militarilor români din teatrele de operații din Balcani, Irak și Afganistan pentru profesionalism și și-a exprimat omagiul pentru cei care au murit sau care au fost răniți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata