Ion Besoiu, un actor care a navigat mereu cu ”toate pânzele sus”

Este un actor cu o carieră pe care a onorat-o cu talent şi cu profesionalism, nu doar pe scenă, ci şi în film. Bun recitator, a apărut în zeci de spectacole radio şi TV, dar rolul care l-a făcut celebru pe Ion Besoiu, care împlineşte 83 de ani, la 11 martie 2014, este cel al lui Anton Lupan, din serialul de televiziune ”Toate pânzele sus”.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. Accentul, umorul, comportamentul poartă ”amprenta” ardelenească.

”Despre Ardeal aş putea vorbi de dimineaţă şi până noaptea, zile întregi. Sunt ardelean pur… 100%. (…) Formarea mea ca intelectual (…) a debutat la Liceul ‘Gheorghe Lazăr’. Nu, nu cel din Bucureşti, că doar Gheorghe Lazăr era din Avrigul Sibiului. (…) Și, apoi, primii ani de după adolescenţă mi i-am petrecut tot în Sibiu”, mărturisea actorul într-un interviu.

A absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” şi a fost timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Dragostea pentru poezie i-a fost insuflată de profesorul de limba română din liceu.

”La Liceul ‘Gheorghe Lazăr’ am avut un profesor de limba românească de-a dreptul extraordinar. El şi-a început cursurile cu aceste cuvinte: ‘Astăzi vom spune că toamna a venit foarte trist, din visuri m-a trezit un gând pozitivist’. Și apoi ne-a explicat că aceste versuri erau scrise de George Bacovia. Datorită acestui profesor l-am îndrăgit pe Bacovia. Apoi pe Blaga”, spune actorul într-un interviu.

Apoi a continuat să iubească poezia şi teatrul având exemple vii alături, mari actori şi profesori din Sibiu.

”Spiritele alese pe care le veneram în adolescenţă: Blaga, Radu Gyr, Radu Stanca şi alţii. Cât despre teatru — marea bucurie a vieţii mele — ea mi-a fost inspirată, tot în tinereţe, de Radu Stanca. A fost nu numai un mare om de teatru, un mare regizor, un mare poet, un mare dramaturg, ci şi un gânditor, un estet, a fost şi un mare prieten pentru mine. Îi datorez enorm. A contribuit din plin la formarea mea. La Sibiu (…) mă plimbam serile cu Radu Stanca… Plimbările astea le făceam pe când aveam vreo 19 ani. Făceam ocoluri lungi prin oraşul medieval. Radu Stanca îmi recita poezii de-ale lui şi de-ale altor mari poeţi români. El mi-a insuflat o veritabilă pasiune pentru poezia românească”, declara Ion Besoiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata